Ceban, îngrijorat de evoluția numărului de cazuri Covid-19: Vom activa mai multe paturi în ultima instituție disponibilă

Great concept of infection, contamination, doctor making stop sign with his hand.
0

Mai multe spaţii pentru pacienţii cu coronavirus vor fi activate în ultima instituţie medicală municipală disponibilă, la Spitalul Clinic Municipal “Gh. Paladi”.  Potrivit primarului general Ion Ceban, acolo se va putea reactiva până la 310 paturi, inclusiv 9-10 paturi ATI.  

„Acest spital este ultimul care mai poate fi activat din lista spitalelor municipale. În ultimele 3 săptămâni asistăm la o creştere continuă a noilor cazuri de COVID-19, în special în municipiul Chişinău, care este în cod roşu de alertă.  1/3 din numărul total de cazuri confirmate de coronavirus la nivel naţional, sunt înregistrate în capitală. Avem o mare presiune pe spitalele municipale: toate spitalele sunt suprasolicitate.

Total în cadrul spitalelor municipale la data de ieri erau internate 868 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care în stare extrem de gravă sunt 45 persoane şi 494 în stare gravă. În spitalele municipale activate toate paturile de Terapie Intensiva sunt ocupate. Cadrele medicale sunt implicate în activităţile de prevenire, depistare şi tratare a pacienţilor pozitivi, dar medicii sunt epuizaţi”, a declarat Ion Ceban în cadrul ședinței de astăzi de la Primăria Chișinău.

Ceban spune că va coopera în continuare cu Ministerul Sănătăţii şi va căuta soluţii şi în spitalele republicane.

„Mobilizarea autorităţilor centrale este foarte importantă. Noi la nivel de municipiul facem tot posibilul şi depunem maximum efort pentru depăşirea situaţiei pandemice. Ne îngrijorează şi raportările zilnice de creştere a deceselor cauzate de coronavirus”, a punctat edilul.

Amintim că în spitalele municipale pe perioada pandemiei au fost triplate numărul de paturi la terapie intensivă.

„Am investit resursele necesare, dar mai avem nevoie de echipamente medicale specifice ATI: aparate de respiraţie artificială, monitoare, infuzomate, concentratoare şi staţii de oxigen. Experţii în sănătatea publică au prognoze sumbre şi ne spun ca luna octombrie va fi în continuare o luna cu cele mai multe cazuri noi zilnice şi vom ajunge la peste 2000 de cazuri pe zi. În continuare toate punctele de vaccinare din municipiu activează cu program deplin şi avem suficiente vaccinuri. Mulțumesc medicilor pentru rezistență și implicare”, a conchis Ceban.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata