Ceban: Unde-i miliardul de dolari care a venit de la europeni ca ajutor pentru Moldova

0

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a solicitat demersuri publice pentru a afla unde au fost cheltuiți un miliard de dolari, care au fost oferiți ca ajutor pentru Republica Moldova de partenerii săi. Ceban a afirmat că nu a văzut nicio îmbunătățire majoră în infrastructura orașului și nu a primit niciun ban din donații. El a cerut Guvernului, Ministerului de Externe și Ministerului de Finanțe să explice cum și unde au fost cheltuiți acești bani și a declarat că această informație trebuie să fie făcută publică, inclusiv pe site-ul Guvernului.

Primarul a subliniat că acești bani sunt ai cetățenilor și trebuie să fie cheltuiți cu grijă și responsabilitate, cu monitorizarea societății civile. Ceban a mulțumit Uniunii Europene și României pentru sprijinul acordat Republicii Moldova și a subliniat că cu aceste fonduri, Chișinăul ar putea fi transformata într-un oraș modern, cu o infrastructură modernă și confort urban. Primăria municipiului Chișinău va face disponibil în curând un mecanism de evidență a cheltuielilor publice pe fiecare componentă.

La Chișinău nu a venit niciun bănuț din surse oferite din donații. Au vehiculat 1 miliard de dolari, cât ne-au dat partenerii. Eu rog la acest subiect să facem un demers public către toate instituțiile guvernamentale, în special Guvernul Republicii Moldova, Ministerul de Externe și Ministerul de Finanțe, ca să fie explicat unde au fost cheltuiți acești un miliard de dolari despre care a spus un înalt oficial european aici la Chișinău, și care, cu certitudine, în aceste cuvinte nu aveam dubii. Un miliard de dolari sunt aproximativ 20 de miliarde de lei sau patru bugete aproximativ ale municipiului Chișinău. Vrem să știm unde s-au cheltuit acești bani, pentru că nu am avut nici drumuri, nici proiecte de infrastructură mari. Am văzut niște cârpeli de satul european și niște terminații care au fost concepute anterior. Ne interesează foarte clar, vă rog, foarte mult, pentru că au impact și la buget și nu știm că e credit cu grant, să fie formulată scrisoarea unde, concret, au fost cheltuiți acești bani. Eu cred că aceste lucruri sunt importante și pentru contribuabili europeni și cred că și ambasadele europene aici trebuie să cunoască aceste cifre acestei detalii, mai ales că cea mai mare parte a contractelor au fost cu gaz, cu energie electrică, care, apropo, nu s-a diminuat cu 10%, dar tariful stă în picioare încă. Iarăși o întrebare la cei de la ANRE. Gazul au crescut de 700 de oi, energia electrică de 300 de ori și nu avem nicio informație cum și din ce surse? Când au fost și pe ce cheltuiți acești bani?

Vă rog frumos secretariatul să formulez din numele primarului acest demers către nemijlocită autoritatea centrală, către Ministerul de Finanțe, către Guvern, către Ministerul de Externe. Cred că este foarte bine ca să existe un proces larg, să ne gândim la un mecanism de monitorizare, de cheltuire a acestor bani, pentru că este vorba despre banul public, sunt bani o parte, cea mai mare parte un credit pe care noi, cu dumneavoastră, cu toții trebuie să îi întoarcem și trebuie să știm pentru ce sunt cheltuiți, inclusiv cu detalizare are public pe siteul Guvernului. În aceeași ordine de idei, vreau să vă anunț Primăria municipiului Chișinău, așa cum am zis, în scurt timp va face disponibil mecanismul de evidență a cheltuielilor publice pe fiecare componentă pe care le aveți. Este vorba despre taxele dumneavoastră în formulă electronică, în regim on line, în regim real. Veți putea vizualiza acestea. Eu cred că și la Guvern este foarte bine ca acest lucru să se întâmple cât de curând posibil și un mecanism de monitorizare societatea civilă urma să fie partidul politicii extraparlamentare de ce nu, să existe experți care să monitorizeze din scurt. Iar celor din Uniunea Europeană, celor din România. Le mulțumim foarte mult pentru acest suport care este pentru Republica Moldova, pentru cetățenii Republicii Moldova. Și, într-adevăr, cu toată lumea ne dorim ca acest suport să ajungă cât se poate de multe domenii, la cât se poate din multi omanei. Dacă mă întrebați pe mine. Eu răspund cu un miliard de euro sau dolari Chișinăul ar putea să se transforme într un oraș de nerecunoscut, în sensul pozitiv până la Viena. Deci un oraș care ar putea pe partea de infrastructură, pe partea de confort urban, să se schimbe extraordinar. Sunt sume exorbitante, sunt foarte mari și chiar ar fi foarte bine să știm. Repet, sunt patru bugete ale municipiului Chișinău într-un an de zile. Unde au fost? Ce s-a întâmplat? Urmează sa aflăm”, a conchis edilul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata