Cel mai mare vulcan din lume se pregătește să erupă, după o pauză de 38 de ani

0

După o pauză de 38 de ani, Mauna Loa, cel mai mare vulcan activ din lume, situat în statul american Hawaii, a intrat în faza de erupție în noaptea de duminică, 27 noiembrie, spre luni, 28 noiembrie, obligând autoritățile locale să ridice nivelul de alertă, informează Agerpres.

„Pentru moment, fluxurile de lavă se limitează la nivelul caldeirei și nu amenință comunitățile de pe pantele vulcanului”, a anunțat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) într-un comunicat.

Erupția vulcanului din Hawaii a determinat autoritățile locale să ridice nivelul de alertă de la “notificare” la “avertizare”. Reprezentanții Observatorului Vulcanologic din Hawaii vor efectua misiuni aeriene de recunoaștere pentru a monitoriza erupția și pentru a analiza mai bine riscurile pentru populația locală, precizează comunicatul publicat de USGS.

Potrivit specialiștilor de la Observatorul Vulcanologic din Hawaii, erupția a început duminică seara la ora locală 23:30 în Mokuaweoweo, caldeira din vârful vulcanului. Camerele video instalate de USGS în vârful vulcanului arată în mod clar fântâni de lavă, care se răspândesc pe scoarța ce formează fundul caldeirei.

Deși aceste fluxuri de lavă nu reprezintă pentru moment o amenințare pentru comunitățile de pe pantele vulcanului Mauna Loa, rezidenților li s-a recomandat să își revizuiască planurile privind pregătirea pentru o eventuală evacuare și să consulte cu regularitate recomandările formulate de Agenția pentru Protecție Civilă din Hawaii.

Oamenii de știință spun că vânturile locale pot să transporte gaze și cenușă spre baza vulcanului. “În baza evenimentelor din trecut, primele faze ale erupției vulcanului Mauna Loa pot fi foarte dinamice, iar localizarea și deplasarea fluxurilor de lavă se pot schimba foarte rapid”, a avertizat USGS în comunicat.

„Dacă erupția va rămâne în Mokuaweoweo, fluxurile de lavă vor fi cel mai probabil închise între pereții caldeirei. Totuși, dacă puțurile de erupție vor migra în afara acelor pereți, fluxurile de lavă ar putea să se mute foarte repede pe pantele vulcanului”, precizează același comunicat. Peste 12 seisme cu magnitudini de peste 2,5 s-au produs în această regiune în ultimele două ore, potrivit USGS, inclusiv un cutremur care a avut magnitudinea 4,2.

Mauna Loa, care ocupă mai mult de jumătate din suprafața Big Island din Hawaii și are o altitudine de 4.169 de metri, a erupt cel mai recent în perioada martie – aprilie 1984, când fluxurile sale de lavă au ajuns la o distanță mai mică de 5 kilometri de orașul Hilo.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata