Cetățenii cu boli cronice vor beneficia de servicii medico-sociale acasă

0

Până la sfârșitul anului 2024, 70 de comunități din 35 de raioane din R. Moldova vor aplica Planuri de Integrare a Serviciilor de Îngrijire Comunitară, iar cinci comunități din municipiile Chișinău și Bălți vor fi pregătite să o facă în anul 2025.

Astfel, persoanele cu boli cronice și cu vulnerabilități vor beneficia de servicii medico-sociale la ei acasă. Experiența de facilitare a accesului la serviciile de sănătate și sociale din țara noastră a fost prezentată la Conferința Internațională de Asistență Integrată 2024 (ICIC 2024), desfășurată în perioada 22 – 24 aprilie, la Belfast, Irlanda.

Evenimentul a adunat experți din întreaga lume pentru a discuta cele mai bune practici în domeniul asistenței integrate. Accesul la serviciile medico-sociale în comunități devine tot mai acut din cauza multiplelor crize în toată lumea. În R. Moldova, în contextul crizelor regionale legate de războiul de la graniță, a nivelului ridicat al migrației și a fenomenului de îmbătrânire a populației, povara accesului este o provocare pentru sistemele medical și social.  

Prezentarea de la forumul ICIC 2024 a evidențiat eforturile de colaborare între autoritățile guvernamentale, locale și internaționale pentru a îmbunătăți accesul la serviciile medico-sociale integrate la nivel comunitar.

Ministerele Sănătății, a Muncii și Protecției Sociale au lucrat împreună cu autoritățile publice locale și cu sprijinul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova pentru a dezvolta soluții eficiente la nivel comunitar. 

Prin intermediul proiectului „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, echipele de asistență medicală primară și echipele multidisciplinare comunitare din 35 de raioane au beneficiat de instruire și formare pentru a oferi servicii integrate și personalizate pentru persoanele cu boli cronice și vulnerabilități.

Echipele au elaborat și pun în aplicare Planurile de Integrare a serviciilor de îngrijire comunitară în cadrul modelelor de Asistență Comunitară Integrată. 

Acest succes în pilotarea Asistenței Comunitare Integrate demonstrează angajamentul R. Moldova de a îmbunătăți accesului la îngrijiri și servicii medico-sociale de calitate pentru cetățenii săi, la locul de trai.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata