Primăria Chișinău a lansat primul Centrul Municipal pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. Ion Ceban: „Acest Centru va permite tinerilor să se dezvolte acasă”

0

Dezvoltarea sectorului Întreprinderilor Mici si Mijlocii reprezintă o sursă importantă de creștere social-economică a municipiului Chișinău. În context, astăzi, 2 mai, Primăria Capitalei, a deschis primul Centru Municipal pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.

Principalele obiective de activitate ale Centrului sunt legate de promovarea și implementarea bunelor practici în procesul lansării și dezvoltării activităților antreprenoriale în rândul tinerilor din Chișinău.

Prezent la eveniment, Primarul General al Capitalei, Ion Ceban, a declarat că, cel mai important este că, programul este orientat atât pentru tinerii de acasă, cât și pentru cei care sunt plecați peste hotare, aceștia fiind încurajați să investească în afaceri fie cu prezență fizică, fie online, respectiv să revină acasă.

„Dorim să oferim este un serviciu cap-coadă, adică instruirea antreprenorială, prin diferite metode, și oferirea unui mecanism de finanțare bine organizat. Astfel, doar pentru acest an, estimăm o valoare de zece milioane de lei, bani care urmează să fie alocați, cu scopul ca aceste afaceri să devină realitate”, a adăugat edilul.

Totodată, spune Ion Ceban, Primăria Municipiului Chișinău va face tot posibilul ca tinerii care vor să își dezvolte propriile afaceri să o facă aici, acasă, iar cei plecați să își dorească să revină.

„Noi credem că acest proiect va fi unul de succes, lucru pe care ni-l va demonstra până la începutul verii, prin cele trei inițiative: educația continuă antreprenorială, suportul pentru dezvoltarea propriei afaceri, prin garantare preferențială și prin alte instrumente, și, evident, acele spații, unde tinerii vor primi consultanță de la oamenii cu experiență”, a mai subliniat edilul.

Menționăm că, Centrul Municipal pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, cu suportul Primăriei Capitalei, lansează procesul de aplicare la:
-Programul municipal de educație antreprenorială, care are scopul pregătirii antreprenorială, prin dezvoltarea gândirii, abilităților și a cunoștințelor tinerilor necesare pentru inițierea și gestionarea cu succes a propriilor afaceri.(02.05-31.12.2024)
-Programul Municipal pilot “Start-up pentru Tineri și Migranți”, care reprezintă stimularea antreprenoriatului în rândurile tinerilor și migranților din municipiul Chișinău prin facilitarea lansării și dezvoltării afacerilor sustenabile și susținerea creării locurilor de muncă. În cadrul componentei de finanțare a programului cu o contribuție de doar 30%, tinerii și migranții vor avea posibilitate să obțină suport financiar nerambursabil, de până la 200 mii lei pentru realizarea proiectelor investiționale proprii.(02.05-07.06.2024)
-Incubator Municipal de Afaceri, care reprezintă dezvoltarea companiilor rezidente din industrii culturale, creative și sectorului tehnologii informaționale, va asigura crearea infrastructurii necesare pentru a dezvolta afacerile în sectoarele nominalizate prin: acordarea spațiilor fizice și virtuale pentru activitate; suportului logistic și tehnic pentru tinerii aflați la etapa inițierii unui Start-up; organizarea cursurilor de instruire și de mentorat; asigurarea suportului informativ privitor la sursele de finanțare a afacerii (02.05 – până la epuizarea locurilor disponibile).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata