Cetățenii UE se vor putea angaja în Republica Moldova în lipsa unui permis de muncă

0

Cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene se vor putea angaja în Republica Moldova fără permis de muncă. Un proiect de modificare a Legii privind regimul străinilor în Republica Moldova a fost examinat 犀利士 la ședința Comisiei politică externă și integrare europeană și va fi propus spre adoptare în plenul Parlamentului.

Potrivit Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului, modificările legislative au scopul de a combate lipsa forței de muncă și de a face țara noastră mai atractivă pentru cetățenii străini. Totodată, liberalizarea accesului la muncă pentru persoanele din țările membre UE corespunde planului de măsuri necesare de implementat după obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. De asemenea, Guvernul va aproba o listă de țări pentru care va oferi aceleași facilități.

Odată cu adoptarea acestui proiect de lege, cetățenii străini vor beneficia de facilitatea de a se angaja în câmpul muncii pe teritoriul Republicii Moldova fără obținerea prealabilă a dreptului sau a unui permis de ședere provizorie în scop de muncă. Autorii mai propun ca studenții străini să poată lucra mai multe ore în baza permisului de ședere provizorie pentru studii.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în anul 2022, circa 65 % a companiilor din sectorul privat s-au confruntat cu problema deficitului de angajați.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata