Chișinăul aproape de codul galben de COVID

0

Situația epidemiologică din municipiul Chișinău este apreciată ca fiind una cu risc sporit de infectare cu COVID-19.

Numărul cazurilor confirmate este în creștere, iar conform incidenței Chișinăul se încadrează în cod galben de alertă COVID. Declarații în acest sens au făcute de către șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, la ședința operativă de la Primărie.

Boris Gîlca a menționat că predomină tulpina Omicron, care afectează în special copiii. În prezent la Spitalul clinic municipal de boli contagioase de copii sunt internați circa 90 de copii cu COVID-19, fie confirmați, fie suspecți. De asemenea, la maternitatea nr. 2 sunt 21 de gravide cu COVID-19.

„Avem același val Omicron, care este într-adevăr foarte contagios, în special pentru copii, dar nu provoacă forme grave. De ce copiii sunt afectați mai mult? Pentru că ei, în majoritatea absolută a cazurilor, sunt acel grup populațional care nu este vaccinat. Și folosesc această ocazie pentru a le reaminti cetățenilor să se vaccineze”, afirmă șeful Direcției.

Potrivit lui, populația și-a administrat doza unu și doza doi de vaccin, însă au uitat de doza booster, care poate fi administrată în orice centrul medical din municipiu. În opinia responsabilului, doar așa va putea fi asigurată o protecție împotriva infectării sau a dezvoltării unei forme grave.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, până în prezent, au fost raportate peste 520 de mii de cazuri de infectare cu COVID-19, dintre care aproape 193 de mii – în municipiul Chișinău. Totodată, de la începutul pandemiei, numărul deceselor asociate noului coronavirus a ajuns la 11.567.

De la începutul campaniei de imunizare, au fost administrate peste 2,1 milioane de doze de vaccin anti-COVID, iar jumătate din persoane și-au administrat ambele doze. Numărul celor care s-au vaccinat și cu doza booster este de aproape 300 de mii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata