Colaborare moldo-franceză în domeniul combaterii traficului de ființe umane

0

Traficul de fiinţe umane rămâne a fi o formă a sclaviei moderne, a cărei extindere nu cunoaşte frontiere, care continuă să atenteze la drepturile şi valorile societăţii, constituind un domeniu important al politicii internaţionale şi europene.

În acest context, Organizația Internațională pentru Migrație în comun cu Ministerul Afacerilor Interne, Procuratura Generală și Ministerul Justiției au organizat o vizită de lucru în Franța, scopul cărei fiind consolidarea  capacităților de combatere a traficului de ființe umane (TFU) și perfecționarea continuă a actorilor implicați în acest proces.

Din delegația  Republicii Moldova au făcut parte angajați ai Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale, procurori ai  PCCOCS,  judecători ai  Curții Supreme de Justiție, Consulul Ambasadei RM în Paris, precum și  procurori europeni specializați în combaterea TFU și reprezentanți OIM.

Membrii delegaților din Moldova au avut întrevederi cu reprezentanții instituțiilor de resort privind combaterea traficului de ființe umane, judecători și procurori specializați din cadrul Tribunalului de Justiție din Paris, precum și cu omologi a diferitor subdiviziuni a Ministerului Afacerilor de Interne.

În cadrul  discuțiilor, oficialii au evidențiat relațiile de cooperare polițienească bilaterală  pe  nivelul de securitate internațională privind combaterea TFU, atât pe plan  strategic, cât și cel operațional.

La fel,  partea moldovenească a menționat despre buna conlucrare cu poliția şi jandarmeria franceză în cadrul unor echipe comune de investigații şi evoluția ascendentă a relațiilor de cooperare exprimate prin comunicarea excelentă între subdiviziunile specializate în combaterea TFU.

Atât membrii delegației, cât și gazda vizitei, au punctat  câteva dintre prioritățile de cooperare pe domeniile de competență și transpunerea acestora la realizarea misiunilor de serviciu de către actorii TFU.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata