Conflict de interese la Ministerul Mediului. Ceban: Iaca unde e buba cu deșeurile. Fiica directorului ABS Recycling este noul coordonator al Programului Național de Gestionare a Deșeurilor

0

Conflict de interese la Ministerul Mediului și „problema” poligonului de deșeuri de la Boșcana și compania ABS. Potrivit primarului general Ion Ceban, fiica directorului companiei ABS Recycling este noul coordonator al Programului Național de Gestionare a Deșeurilor de la Ministerul Mediului. Astfel, aceasta ar promova interesele companiei, dar nu interesul cetățenilor.

„Răspuns în cunoștință de cauză la aberațiile scrise de Ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu, și tirajate de mai multe surse. Despre ce „0″ depozitare a deșeurilor vorbiți, dacă în prezent Ministerul Mediul caută poligoane noi pentru a fi deschise.

Habar nu aveți despre ce propuneți cu privire la managementul deșeurilor și că de fapt Ministerul care este responsabil direct este „impotent” la această etapă de a gestiona situația și a propune alternative viabile care ar rezolva problema.  Vă este comod să aveți gropi de gunoi, dintre cele care le ocrotiți, exemplu este catastrofă ecologică de la Boșcana, despre care am vorbit ieri în detaliu și nici măcar nu ați comentat despre acest dezastru.

Treziți-vă și autosesizați-vă, nu diseminați minciuni. Cerem închiderea acestei gropi de gunoi și asta cer și locuitorii din preajmă. Și da, știm, că sunt create probleme artificiale Primăriei Chișinău prin intermediul autorităților de la Anenii Noi și alte localități pentru a bloca activitatea poligonului de la Țînțăreni, singurul poligon din R.M prevăzut pentru depozitarea deșeurilor.

Ce fac specialiștii din cadrul Primăriei Chișinău! Primăria municipiului Chișinău și unitatea de implementare a proiectului „Deșeuri Solide Chișinău” au participat la minimum 2 ședințe cu Ministerul Mediului, la care a fost prezentă și Ministra Cantaragiu unde s-a discutat despre gestionărea deșeurilor în municipiul Chișinău și implementarea Strategiei Naționale de gestionare a deșeurilor”, a declarat Ceban.

Ceban afirmă că la una dintre ședințele în cauză, din 2 decembrie 2021, au fost prezenți atât reprezentanții BERD, cât și reprezentanții BEI.

„Primăria municipiului Chișinău a reiterat disponibilitatea de a depune tot efortul pentru implementarea strategiei naționale în regiunea 4(Centrul R. Moldova), dar și au fost trasate pozițiile BERD și BEI în acest sens, și anume: că proiectul „Deșeuri Solide Chișinău”, realizat de Î.M. Regia „Autosalubritate”, reprezintă prima etapă în procesul de implementare a strategiei naționale, iar depozitul de deșeuri de la Țînțăreni ar servi ca soluție intermediară până la deschiderea unui nou depozit de deșeuri pentru această regiune.

Primăria Chișinău a anunțat că nu poate aștepta câțiva ani până finalizați studiului de fezabilitate pentru întreaga Regiune 4 și, respectiv, va efectua Prima etapă în procesul de implementare a strategiei naționale, fiind de acord cu poziția BERD, BEI în acest sens. Am exprimat, încă o dată, dorința să dezvoltăm proiecte municipale pe sortare și reciclare a deșeurilor municipale.

În calitate de reacție la intenția primăriei, Ministerul Mediului, prin reprezentantul său de la Unitatea Națională a Proiectelor de Mediu, Vlada Bălica ( fiica proprietarului Companiei ABS), a anunțat că Primăria nu are dreptul să dezvolte proiecte pe sortare și reciclare, fără de a aștepta rezultatul studiului de fezabilitate.

În această situația, Primăria Chișinău este blocată de Ministerul Mediului și nu are nici o claritate și nici nu poate avansa în dezvoltarea și implementarea proiectelor de sortare și reciclare a deșeurilor.

Pe această cale reiterăm, public, că Municipiul Chișinău, este disponibil să facă tot ce este necesar, pentru a facilitata implementarea strategiei naționale de gestionare a deșeurilor, deși responsabilitatea de bază pentru implementare a acestei strategii aparține direct Ministerului Mediului”, a mai adăugat Ceban.

Pentru a evita speculații la subiectul dat și pentru a demonstra cine induce în eroare publicul larg, Primarul general Ion Ceban solicită Ministrului Mediului, Iuliana Cantaragiu, să fie făcută public stenograma/procesul-verbal după punerea semnăturilor participanților de la ședința din 2 decembrie 2021, la care au participat reprezentanții Ministerului Mediului, BERD, BEI, Primăria Chișinău, UIP „Deșeuri Solide Chișinău”, Unitatea Națională de Implementare a Proiectelor de Mediu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata