Coreea de Nord a făcut un nou test nuclear. Reacția SUA și Coreei de Sud

0

Coreea de Nord a făcut un nou test și a lansat patru rachete de croazieră strategice, într-un exerciţiu pentru a-și demonstra capacitatea de a declanşa „un contraatac nuclear faţă de forţele ostile”, a afirmat presa de stat, citată de The Guardian.

Pe de altă parte, oficiali din SUA şi Coreea de Sud au participat la un exerciţiu simulat care s-a axat pe posibilitatea folosirii unei arme nucleare de către Coreea de Nord, a anunţat, joi, Pentagonul.

Militari și oficiali ai ministerelor Apărării și de Externe din SUA și Coreea de Sud au efectuat un exerciţiu la Washington pentru a simula un conflict nuclear cu Coreea de Nord, au anunţat joi cele două ţări.

„Având în vedere politica nucleară agresivă recentă a Coreei de Nord şi progresele capacităţilor sale nucleare, scenariul s-a concentrat pe posibilitatea ca Phenianul să utilizeze arme nucleare”, au spus aceştia într-o declaraţie comună.

Delegaţiile SUA şi Coreea de Sud „şi-au concentrat discuţiile pe forţa de descurajare a alianţei lor… şi pe potenţialele răspunsuri la utilizarea armelor nucleare” de către Coreea de Nord, continuă declaraţia. Atât Washingtonul, cât şi Seulul au reafirmat că sunt „gata să răspundă ameninţărilor nucleare” ale regimului de la Phenian.

Delegaţiile, formate din militari şi oficiali din Ministerele Apărării şi Afacerilor Externe ale celor două ţări, au efectuat această simulare miercuri la Pentagon, zi în care au avut loc şi exerciţii militare comune ale forţelor americane, sud-coreene şi japoneze în Marea Japoniei.

Aceste exerciţii au urmărit „împărtăşirea informaţiilor referitoare la ţintirea rachetelor balistice şi îmbunătăţirea procedurilor de detectare, urmărire şi interceptare”, a detaliat Ministerul Apărării sud-coreean din Coreea de Sud într-un comunicat de presă.

Delegaţiile care au participat la exerciţiul de la Pentagon au vizitat joi o bază submarină a SUA din statul Georgia. 

Coreea de Nord a făcut un nou test, lansând patru rachete pentru a-şi arăta capacitatea de a declanşa un atac nuclear

Exerciţiul de joi al Coreei de Nord a inclus o unitate aparent operaţională de rachete de croazieră strategice a armatei populare coreene, care a lansat cele patru rachete Hwasal-2 în zona oraşului Kim Chaek, provincia Hamgyong de Nord, înspre marea din largul coastei de est a peninsulei coreene, a arătat agenţia de ştiri KCNA. Alte unităţi au desfăşurat antrenamente cu putere de foc în poligoane speciale, fără a trage cu muniţie reală.

Cele patru rachete de croazieră strategice au lovit o ţintă prestabilită după ce au parcurs „traiectoriile de zbor de 2.000 de kilometri, eliptice sau în formă de 8, între 10.208 şi 10.224 de secunde”, se arată în raportul în limba engleză.

Exerciţiul a demonstrat „postura de război a forţei de luptă nucleară a Republicii Populare Democrate Coreea, confirmând în toate modalităţile capacitatea de contraatac nuclear mortal faţă de forţele ostile”, a transmis KCNA.

Rachetele nu au fost anunţate de Coreea de Sud sau Japonia, ţări care deseori detectează şi raportează public lansările nord-coreene.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata