Cristina Gherasimov și autoritățile implicate în reforma administrației publice și statul de drept

0

Proiectele de foi de parcurs necesare pentru deschiderea negocierilor pe primul grup de capitole au fost discutate pe platforma Comisiei politică externă și integrare europeană. Cele trei proiecte de foi de parcurs vizează statul de drept, reforma administrației publice și funcționarea instituțiilor democratice.

La ședință au participat Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, precum și reprezentanți ai Centrului de armonizare a legislației, ai Ministerului Justiției, ai Ministerului Afacerilor Interne etc.

Proiectul de foaie de parcurs privind Funcționarea Instituțiilor Democratice este un document strategic, elaborat în contextul cadrului de negocieri pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Documentul stabilește o serie de priorități strategice, precum și măsuri de reforme necesare. Obiectivele și măsurile incluse în acest document derivă din angajamentul Republicii Moldova de aliniere a cadrului normativ la acquis-ul UE, precum și din necesitățile de fortificare a capacităților instituționale. Documentul este constituit din trei blocuri tematice: proces electoral, funcționarea Parlamentului într-o societate democratică și rolul societății civile.

Blocul tematic care vizează funcționarea Parlamentului conține trei obiective strategice. Acesta include măsuri care au drept scop creșterea eficacității instituției legislative, sporirea transparenței și consolidarea mecanismelor de integritate în raport cu deputații.

Proiectul de foaie de parcurs „Statul de drept” stabilește rezultatele strategice pe care țara noastră își propune să le obțină în următorii patru ani, cu scopul de a consolida statul de drept, acesta fiind esențial în dezvoltarea democratică a Republicii Moldova. Obiectivul general este de a consolida independența sistemului judiciar, protecția drepturilor fundamentale și spațiul de libertate, securitate și justiție, în conformitate cu cele mai înalte standarde ale UE. În acest context, documentul se concentrează pe mai multe domenii. Printre acestea figurează sistemul judiciar, lupta împotriva corupției, cooperarea instituțiilor de aplicare a legii, cooperarea judiciară în materie civilă, comercială și penală etc.

Proiectul de foaie de parcurs privind „Reforma administrației publice” are drept scop principal îmbunătățirea serviciilor publice în beneficiul cetățenilor. Potrivit autorităților, prin implementarea acțiunilor propuse în acest document, administrația publică din Republica Moldova va deveni mai eficientă, mai transparentă și mai responsabilă față de nevoile oamenilor.

Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat, astăzi, avizele consultative asupra proiectelor de foi de parcurs, după ce documentele au fost consultate, anterior, cu reprezentanții societății civile. Documentele urmează a fi examinate în ședință de Guvern.

sursa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata