Croaţia adoptă moneda euro începând cu 1 ianuarie

0

Croaţia va adopta euro de la 1 ianuarie 2023, devenind cel de-al 20-lea stat membru al Uniunii Europene care utilizează moneda europeană, informează Agerpres.

Banca Centrală Europeană a anunţat că Croaţia, care este stat membru al UE de la 1 iulie 2013, va mai utiliza kuna croată până în ianuarie 2023, transmite democracy.md cu referire la Digi24.ro.

“Preţurile bunurilor şi serviciilor se vor afişa în euro şi kune până la 31 decembrie 2023”, a anunţat BCE.

În prezent, un euro este cotat la 7,53 kune croate.

De asemenea, BCE recomandă să apară clar şi vizibil cursul de schimb la afişarea preţurilor, fiindcă “această măsură este fundamentală pentru protejarea consumatorilor”.

Bancnotele şi monedele în kune pot fi schimbate fără niciun cost până la 31 decembrie 2023, până la maximum 100 bancnote şi 100 monede în kune per operaţiune.

“Băncile vor putea percepe un comision în cazul schimbării unui număr mai mare de bancnote şi monede”, potrivit BCE.

Schimbul se poate face la oficiile poştale, la băncile comerciale şi la Agenţia Financiară (Fina).

Începând din ianuarie 2024, Banca Centrală Naţională a Croaţiei va oferi servicii de schimbare a bancnotelor în kune fără limită de timp şi a monedelor până la 31 decembrie 2025.

Bancnotele în kune vor putea fi schimbate, fără costuri, şi la alte bănci centrale naţionale din zona euro, de la 1 ianuarie până la 28 februarie 2023, la un curs fix de schimb şi în sumă maximă de 8.000 kune/persoană/zi.

BCE subliniază că “majorările de preţuri legate de schimbarea monedei sunt interzise”.

“Dacă vreo companie încalcă această prevedere, consumatorii pot să informeze autorităţile despre creşterea nejustificată a preţurilor, iar acestea pot să impună o amendă, în vederea protecţiei consumatorilor”, avertizează BCE.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata