Defrișări ilicite la Dondușeni: Peste 60 de arbori au fost tăiați ilegal

0

Inspectorii de mediu din Dondușeni, au efectuat un control inopinat în mai multe păduri de pe teritoriul raionului, unde au depistat peste 60 de arbori de diferite specii, tăiați ilegal.

În pădurea gestionată de primăria localității Sudarca, au fost descoperite 17 cioate ale arborilor de salcâm. Volumul masei lemnoase tăiate ilegal a fost estimat la 1,081 metri cubi, iar prejudiciul cauzat mediului s-a ridicat la suma de 360,0 lei, transmite democracy.md cu referire la Tvn.md.

În pădurea gestionată de primăria localității Plop, nu mai puțin de 15 cioate ale arborilor de specii diferite au fost găsite. Volumul total al masei lemnoase tăiate ilegal a fost de aproximativ 2,436 metri cubi, iar prejudiciul cauzat mediului a fost evaluat la 858,60 lei.

În fâșia forestieră de protecție administrată de primăria localității Țaul, alte 16 cioate ale arborilor de specii diferite au fost descoperite, semn că fenomenul tăierilor ilegale nu respectă granițele administrativ-teritoriale. Aici, volumul masei lemnoase tăiate ilegal a fost de 0,487 metri cubi, iar prejudiciul cauzat mediului a fost estimat la 475,20 lei.

Pentru a face față acestei situații îngrijorătoare, inspectorii de mediu au intensificat eforturile de aplicare a legii în ceea ce privește protecția mediului. Astfel, în sectorul 4 al Ocolului Silvic Dondușeni, pe parcela 30-D și 30-B, a fost identificat un alt caz de tăiere ilegală a 10 arbori de specii diferite.

Volumul masei lemnoase tăiate ilegal în acest caz a fost de 4,72 metri cubi, iar prejudiciul cauzat mediului a fost evaluat la 907,56 lei.

Aceste infracțiuni grave au fost sancționate în conformitate cu legea, iar încheierea a două procese-verbale cu privire la contravenție a dus la aplicarea unei amenzi în valoare de 5.000 lei.

Materialele și informațiile privind toate aceste cazuri au fost înaintate organelor competente în domeniul aplicării legii, în vederea identificării și tragerii la răspundere a persoanelor implicate în aceste acțiuni ilegale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata