Delegație din Republica Moldova va observa alegerile prezidențiale anticipate din Azerbaidjan

0

O delegație a Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova va observa alegerile prezidențiale anticipate care vor avea loc în Azerbaidjan pe 7 februarie.

Delegația va fi condusă de președintele Comisiei Electorale Centrale a Moldovei, Angelica Caraman. Misiunea de observare va publica un raport la finalizarea procesului de vot, scrie Trend.az, transmite democracy.md, cu referire la ipn.md. 

Azerbaidjanul a decis să se retragă din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) în urma neînțelegerilor privind monitorizarea alegerilor și prezența delegației azere la APCE. Ruptura s-a produs după refuzul Azerbaidjanului de a accepta o misiune de monitorizare a alegerilor și procesului pre-electoral, contrar regulamentului APCE.

APCE a respins validarea mandatului delegației azere, iar Azerbaidjanul a anunțat că părăsește APCE fără a aștepta o decizie. Rezoluția adoptată menționează că Azerbaidjanul nu și-a îndeplinit obligațiile fundamentale, exprimând preocupări serioase cu privire la capacitatea țării de a organiza alegeri libere, echilibrul puterii, slăbiciunea parlamentului, independența justiției și respectul pentru Drepturile Omului.

Azerbaidjanul acuză APCE de ineficiență în soluționarea problemei Karabahului și de neglijarea flagrantă a drepturilor refugiaților azeri și a persoanelor strămutate intern, subliniind lipsa de acțiune împotriva Armeniei, considerată stat agresor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata