Maia Sandu participă la comemorarea Holocaustului la Chișinău: Un moment solemn de onoare și responsabilitate colectivă

0

Victimele Holocaustului au fost comemorate astăzi, 25 ianuarie, la un miting organizat la Monumentul „Victimelor Fascismului” din Chișinău.

La eveniment au participat reprezentanți ai conducerii țării, ambasadori, lideri ai comunității evreiești și ai comunității de romi. Președintele țării, Maia Sandu, a declarat că pentru R. Moldova tragedia poporului evreu, a romilor și a tuturor celorlalți care au suferit pe acest pământ în timpul Holocaustului este și va fi întotdeauna o rană adâncă, transmite democracy.md cu referire la Ipn.md.

„În fiecare an ne adunăm pentru a comemora împreună un capitol atât de întunecat al istoriei omenirii încât nu putem decât să ne cutremurăm de fiecare dată când ne amintim de supliciul milioanelor de oameni, care au căzut victime Holocaustului. Dar astăzi îmi pare aproape nepotrivit să menționez cuvântul istorie. Când vorbim de istorie, riscăm să ne amăgim că răul care a condus la această atrocitate fără precedent a rămas undeva în trecut. Însă nu este așa. La 7 octombrie 2023, alți oameni nevinovați, copii, femei, vârstnici au plătit cu viața pentru că există în continuare pe această lume minți pervertite de ură gata să ucidă, să tortureze, să violeze și să schilodească”, a declarat șeful statului.

Maia Sandu a menționat că la aproape opt decenii de când s-a spus „niciodată”, omenirea a asistat neputincioasă la o nouă tragedie.

„Nu vorbim despre istorie, ci vorbim despre prezent. Un prezent care ne demonstrează din  nou că învățămintele trecutului nu au fost pe deplin însușite. Un prezent în care antisemitismul rămâne pe larg răspândit și în care în multe locuri, evreii încă se tem pentru viața lor când merg la școală, la sinagogă sau în alte locuri importante pentru viața comunității lor”, a notat președintele.

Alexander Bilinkis, președintele comunității evreiești, a spus că pe 27 ianuarie 1945 a fost eliberat unul dintre cele mai mari lagăr nazist de concentrare Auschwitz-Birkenau. Aici au fost nimiciți nu mai puțin de 1,1 milioane de oameni, dintre care un milion erau evrei.

Potrivit lui, au trecut aproape 80 de ani, dar memoria trebuie păstrată. Se cunoaște că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, naziștii și aliații lor au nimicit peste șase milioane de evrei. În R. Moldova mai sunt în viață 23 de persoane care au supraviețuit ghetourilor și lagărelor de concentrare, persoane care au peste 80 de ani.

„Suntem obligați să ne cunoaștem propria istorie și să diminuăm riscurile să se repete acele evenimente tragice. Tragedia nu trebuie să se mai repete niciodată și pentru acest fapt avem cu toții responsabilitatea”, a mai spus Alexander Bilinkis.

În mesajul transmis de Robert Cerari, președintele Asociației Bare-Rom, acesta și-a exprimat profunda durere în memoria victimelor acelei teribile catastrofe din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Ne gândim cu sufletul tremurând inclusiv la cele sute mii de romi torturați de naziști în acele zile negre. Suntem din nou îngroziți de inumanitatea crimelor comise împotriva popoarelor din Europa. În timp ce ne plecăm capetele în memoria victimelor, trebuie să ne gândim și la acei oameni care au trecut prin ororile distrugerilor în masă și care trăiesc aproape de noi. Este de datoria noastră să avem grijă de ei, să le oferim ajutor, respectul și bătrânețea demnă pe care o merită”, a notat Robert Cerari.

Ziua de 27 ianuarie marchează eliberarea lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului în care au fost uciși milioane de evrei de către regimul nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Alegerea acestei date este legată de eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau din Polonia pe 27 ianuarie 1945. Nici până astăzi nu este cunoscut exact numărul evreilor și al romilor omorâți în holocaust. Cifra pronunțată cel mai des de către istorici este de peste șase milioane de oameni, dintre care 1,5 milioane erau copii.

Parlamentul R. Moldova a aprobat în 2016 Declarația privind acceptarea Raportului final al Comisiei internaționale privind studierea Holocaustului, prezidate de Elie Wiesel, iar ziua de 27 ianuarie a fost instituită ca Zi națională de comemorare a victimelor Holocaustului.

Holocaust este termenul care reprezintă cel mai mare masacru din istorie. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost asasinați circa șase milioane de evrei de toate vârstele, majoritatea din Europa dar, ca parte din „soluția finală a problemei evreiești” au fost persecutați și asasinați evrei și în Asia și nordul Africii, conform programului de exterminare a evreilor plănuit și executat de regimul național-socialist din Germania, condus de Adolf Hitler și de colaboratorii acestuia. Printre victime, s-au numărat circa 1,5 de milioane de copii⁠.

Termenul de „Holocaust” se referă exclusiv la masacrarea evreilor, și nu la alte asasinate – fasciștii și acoliții lor au asasinat și ne evrei, precum romi, polonezi⁠, cetățeni sovietici⁠ și alte grupuri etnice slave, prizonieri de război⁠, homosexuali⁠, Martori ai lui Iehova, persoane de culoare, adversari politici ai naziștilor și handicapați fizic și mental Aktion T4. Se estimează că peste 200.000 de asasini au comis crime asociate Holocaustului⁠.

Toate ramurile birocrației de stat în regimurile fasciste, sub coordonarea SS, cu îndrumări din partea conducerii Partidului Nazist au fost implicate în logistica și în punerea în aplicare a acestei politici criminale. Uciderile au fost comise în toată Europa ocupată de germani⁠, precum și în Germania Nazistă propriu-zisă și în teritoriile controlate de aliații acesteia. Circa 42.500 de centre de detenție au fost utilizate la concentrarea victimelor în scopul comiterii de încălcări flagrante ale drepturilor omului.

Persecuțiile au fost efectuate pe etape, culminând cu politica de exterminare denumită „Soluția Finală a problemei evreiești⁠”.

În urma accederii la putere a lui Hitler, guvernul german a adoptat legi prin care evreii erau excluși din societatea civilă, cele mai cunoscute fiind Legile Nürnberg din 1935. Începând cu anul 1933, naziștii au început să pună la punct o rețea de lagăre de concentrare. După izbucnirea războiului în 1939, evrei germani și străini au fost înghesuiți în ghetouri.

În 1941, când Germania a început să se pregătească să cucerească noi teritorii înspre est, toate măsurile antievreiești s-au radicalizat. Unități paramilitare specializate, denumite Einsatzgruppen, au omorât circa două milioane de evrei în execuții în masă în mai puțin de un an. În prima fază s-a folosit uciderea cu gloanțe, metodă considerată de eficiență scăzută pentru exterminarea unui popor deci, s-a trecut la transporturile cu Trenurile morții, vagoane de vite supra încărcate, spre lagărele de exterminare.

Majoritatea celor care supraviețuiau călătoriei erau uciși sistematic prin camere de gazare⁠ și incinerare în cuptoare special concepute. Aceasta a continuat până la sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial în Europa în aprilie–mai 1945.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata