Deputații PSRM au înregistrat proiectul de lege care prevede un șir de măsuri de susținere pentru cetățeni și agenții economici în perioada crizei

0

Deputații PSRM au înregistrat, în Parlament, proiectul de lege care privind măsurile economice și sociale anticriză aplicabile pentru micșorarea impactului provocat de criza energetică și pandemie.
Potrivit inițiativei semnată de deputații PSRM, se propune ca, în perioada martie-decembrie, să fie plafonat salariul lunar calculat al demnitarilor publici, cu excepția primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților raioanelor, până la două salarii medii lunare pe economie.
De asemenea, în perioadă martie-decembrie, se suspendă toate achizițiile publice, cheltuielile capitale ale autorităților publice centrale și locale care nu sunt stringent necesare pentru exercitarea atribuțiilor funcționale. Din economiile realizate, Guvernul va crea un fond anticriză de unde va realoca sursele financiare necesare pentru populație, întru atenuarea efectelor crizei energetice și pandemice, respectiv prin compensarea cheltuielilor aferente creșterii inflaționiste.
Socialiștii mai propun ca, în perioada martie-decembrie, la cererea persoanelor fizice și agenților economici băncile comerciale să amâne plata ratelor de credit și/sau a dobânzilor, cu extinderea termenului contractului de credit cu o perioada cel puțin 90 de zile. De asemenea, nu se vor calcula și nu vor fi aplicate dobânzi, comisioane sau penalități de întârziere, ori alte plăți pentru extinderea termenelor contractului de credit.
Inițiativa PSRM prevede și aplicarea moratoriul de 90 de zile pentru plățile aferente creditelor bancare și nebancare datorate.
Autorii susțin că aplicarea acestei inițiative nu necesită bani suplimentari din buget, deoarece proiectul propune optimizarea finanțelor publice și realocarea mijloacelor financiare din contul economiilor făcute.
Potrivit socialiștilor, criza energetică, sanitară și economică continuă să afecteze populația, diminuând în mod critic calitatea vieții. În aceste condiții, este imperios necesară intervenția statului pentru reducerea riscurilor la care sunt supuse persoanele fizice și juridice. Deputații PSRM atrag atenția că optimizarea cheltuielilor publice este un instrument aplicat pe larg în statele democratice care se confruntă cu criză.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata