Proiectul de lege cu privire la anularea majorării de întârziere și a amenzilor, elaborat de un grup de deputați PSRM, a fost înregistrat în Parlament

0

Proiectul de lege cu privire la anularea majorării de întârziere și a amenzilor, elaborat de un grup de deputați PSRM, a fost înregistrat în Parlament. Inițiativa prevede anularea penalităților și amenzilor la toate tipurile de impozite și taxe, a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, alte plăți stabilite de Codul fiscal.

Potrivit proiectului PSRM, se anulează 100% din penalitate și 50% din sancțiunea financiară aplicată contribuabilului, care va achita integral restanțele la plata impozitelor și taxelor, a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii existente până la 31 martie. În cazul achitării acestor plăți până la 31 iulie, se anulează 80% din penalitate și 40% din amendă. Totodată, dacă achitarea se va face până la 31 octombrie, se va anula 50% din penalitate și 25% din sancțiunea financiară.
Autorii susțin că aceste măsuri urmează să asigurare sustenabilitatea economică prin susținerea directă din partea statului a cetățenilor și mediului de afaceri. Deputații susțin că deși veniturile bugetului de stat sunt în creștere, aceste date optimiste sunt combătute de numărul considerabil de cetățeni care și-au pierdut locul de muncă, din cauza suspendării activității, ori insolvenței agenților economici. În anul 2021 conform datelor statistice – 2826 agenți economici și-au declarat insolvabilitatea. Totodată, tendințele inflaționiste și majorarea ratei de bază cu 2% vor afecta direct cetățenii și mediul de afaceri prin scumpirea creditelor și amânarea efectuării investițiilor.
”În această situație sunt necesare măsuri urgente de intervenție pentru a preveni o criză de proporții și un posibil colaps economic al Republicii Moldova”, susțin deputații PSRM.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata