Din 898 de primari, 623 au fost aleși din primul tur de scrutin

0

Din cei 898 de primari care urmau a fi aleși pe 5 noiembrie, 623 de candidați au câștigat alegerile din primul tur. Despre asta a anunțat Comisia Electorală Centrală (CEC), într-o conferință de presă.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, în acest scrutin au fost înregistrați 57.396 de candidați la funcția de primar și de consilier în consiliile locale din partea a 35 de partide politice și a unui bloc electoral, precum și 1.174 de candidați independenți.

Din totalul de 3.952 de candidați la funcția de primar, 2.756 (69,7%) sunt bărbați și 1.196 (30,3 %) sunt femei.

La scrutinul din 5 noiembrie, au participat la vot peste 1.147.000 de alegători, dintre care 55,36% femei și 44,64% bărbați.

În 265 de localități, pe 19 noiembrie, va fi organizat al doilea tur de scrutin cu 2 candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur. Acești candidați vor fi incluși în buletinele de vot în ordinea descrescătoare a numărului de voturi pe care le-au acumulat.

În 8 localități, a fost înregistrată o prezență la urne mai joasă de pragul de 25%.

În continuare, legalitatea alegerilor locale va fi confirmată de consiliile de circumscripție. care vor atribui și valida mandatele de primar și consilier, vor confirma listele de candidați supleanți și persoana aleasă concomitent în funcția de primar și consilier va prezenta prin consimțământ în care din funcție dorește să fie validat.

Timp de 3 luni de la confirmarea rezultatelor, buletinele de vot și listele electorale sunt păstrate la inspectoratele teritoriale de poliție și după acest termen, dacă nu sunt litigii, acestea se nimicesc.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata