Donald Tusk a fost numit premier al Poloniei

0

Parlamentul polonez l-a susținut luni pe Donald Tusk pentru a deveni prim-ministru, punând capăt la opt ani de guvernare naționalistă și punând țara pe calea unei dezghețări a relațiilor cu Uniunea Europeană (UE), scrie Reuters.

Polonia a văzut zeci de miliarde de euro din fondurile Uniunii Europene înghețate din cauza unei dispute cu Bruxelles-ul cu privire la standardele democratice, dar Tusk, fost președinte al Consiliului European, a promis să repare relațiile și să deblocheze banii.

Tusk a obținut voturile a 248 de parlamentari, în timp ce 201 au fost împotrivă.

„Voi fi îndatorat tuturor celor care au avut încredere în această nouă și minunată Polonie, tuturor celor care au avut încredere în noi … și au decis să facă această schimbare istorică”, a declarat el în fața Camerei după vot.

Mai devreme în cursul zilei, fostul premier Mateusz Morawiecki, din partidul naționalist Lege și Justiție (PiS), a pierdut un vot de încredere.

Cu ocazia nominalizării lui Donald Tusk în funcția de prim-ministru al Poloniei, premierul Dorin Recean i-a adesat un mesaj de felicitare.

„Felicitări, Donald Tusk, pentru alegerea în funcția de prim-ministru al Poloniei. Ai fost întotdeauna un adevărat prieten al Moldovei și un susținător ferm al agendei noastre de reforme. Aștept cu nerăbdare să întărim relațiile bilaterale și să aprofundăm împreună cooperarea moldo-polonă pe măsură ce avansăm pe calea noastră europeană”, a conchis premierul Dorin Recean.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata