Din 2024, taxa aeroportuară va fi anulată complet

0

Taxa pentru modernizarea aeroportului, așa-zisa taxa aeroportuară, de 4,5 de euro per pasager la plecare va fi anulată complet, începând cu anul 2024. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost elaborat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Potrivit autorităților, pentru anul 2024 se prognozează deservirea a câte 1,5 de milioane de pasageri la plecare și sosire, per total deservirea a aproximativ trei milioane de pasageri și a 850.000 de tone MTOM – o creștere de 7%. Calculul veniturilor pentru acești indicatori volumetrici, susțin autoritățile, utilizând tarifele existente, însumează 850 de milioane lei, inclusiv cele 130 de milioane lei care ar urma să fie obținute din taxa de modernizare,.

În acest sens, s-a propus anularea taxei de modernizare, iar deficitul format în urma acestei anulări v-a fi acoperit de creșterea numărului de pasageri și atragerea noilor companii aeriene.

„Per total din aprobarea tarifelor noi reducerea veniturilor va alcătui 130 de milioane lei în urma anulării taxei de modernizare, iar majorările veniturilor se preconizează să fie de aproximativ 40 de milioane lei în urma creșterii fluxului de pasageri. Deficitul de 90 de milioane lei se va recupera parţial din alte venituri operaționale ale întreprinderii și din creșterea continuă a fluxului de pasageri”, susțin reprezentanții MIDR.

Totodată, autoritățile susțin că printr-un astfel de mecanism este asigurată creșterea atractivității aeroportului pentru companii aeriene low-cost, pentru asigurarea necesității pasagerilor cu suficiente curse aeriene regulate, precum și stimularea creșterii fluxului de pasageri pe termen lung și deschiderea noilor destinații.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata