Dragu a discutat la Londra dezvoltarea pieței financiare din Moldova

0

Într-o vizită de lucru la Londra, Marea Britanie, guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, a avut o întrevedere cu directorul pentru dezvoltarea piețelor de capital și financiare al BERD, Alex Pvovarsky, directorul pentru Turcia, România, Azerbaidjan, Moldova, Kârgâzstan și Algeria, Yasemin Girici, directorul pe Balcanii de Vest și Europa de Est pentru instituții financiare, Aleksandra Vukosvljevic, și șefa Oficiului BERD pentru Moldova, Catarina Bjorlin Hansen.

Discuțiile s-au axat pe dezvoltarea pieței financiare, a pieţei de asigurări, precum și pe proiectele de asistență tehnică ale BERD destinate consolidării sistemului financiar al Republicii Moldova.

În cadrul întrevederii, Anca Dragu s-a referit la acțiunile întreprinse de BNM în vederea consolidării supravegherii, guvernanței corporative și managementului riscului în sectorul financiar. Un accent al discuțiilor l-a constituit efortul băncii centrale pentru transpunerea integrală, până în anul 2027, a directivelor europene în domeniul asigurărilor, pentru aplicarea criteriilor Solvabilitate II în conformitate cu planul național de acțiuni privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Anca Dragu a abordat și tema asistenței BERD, oferită în contextul evaluării pentru recunoașterea echivalenței cadrului de reglementare și supraveghere al sectorului bancar cu cel al UE, în baza metodologiei Autorității Bancare Europene (ABE).

Reprezentanții BERD și-au exprimat deschiderea de a sprijini BNM în acest proces, accentuând importanța acestei evaluări pentru confirmarea rezultatelor reformelor în domeniul bancar.

BERD este una dintre instituțiile financiare internaționale-cheie, care sprijină Republica Moldova în procesul de reformare a sectorului bancar și contribuie atât cu expertiză, cât și cu participații în capitalul unor instituții bancare ale sistemului moldovenesc.

sursa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata