Edilul capitalei: Voi sesiza instituțiile:Parlamentul, Guvernul, Procuratura Generală, CNA

0

Primarul general, Ion Ceban, urmează să sesizeze din noi instituțiile de drept din țar, în vederea stopării fărădelegilor și promovării intereselor personale a unor grupuri, privind livrarea energiei electrice către țara noastră. Declarația a fost făcută de edilul capitalei la ședința operativă a serviciilor municipale.

„Voi sesiza instituțiile:Parlamentul, Guvernul, Procuratura Generală, CNA. Asta, cu riscul să îmi fie trimise controale noi! Energocom a semnat un contract de achiziție a 30% din necesarul de curent electric pentru luna mai cu o companie din Ucraina. Este vorba despre firma Ukrhydroenergo care va începe livrările de energie din data de 12 mai. Conform legii, prioritate în cazul achiziționării energiei au companiile producătoare de energie electrică produsă în Republica Moldova.Totodată, referitor la suspiciunea trucării licitațiilor au fost expuse opinii în mijloacele de informare în masă, precum și a fost sesizat implicit și ANRE”, a menționat Ion Ceban.

În Context, primarul general a specificat că anularea licitației privind achiziționarea energiei electrice de către RM, prin intermediul întreprinderii Energocom favorizarea companiei Августа, chiar dacă aceasta, de rînd cu altele două – “Tet Group”, “Artlex Energy” nu au corespuns criteriilor din caietul de sarcini, neavând experiența de furnizare a energiei electrice în ultimele 24 luni, este inadmisibilă.

„Potrivit unor surse, această compania ar aparține unor actori, foști politicieni care ar avea interese din această licitație. Totodată, ANRE a fost informat despre faptul că nici o companie din cele care au participat la licitația organizată de Energocom pentru asigurarea cu energie electrică în lunile mai și iunie nu a fost gata să asigure 100% din necesarul de curent”, a specificat Ceban.

Totodată, primarul general a. solicitat întreprinderea acțiunilor legale a instituțiilor, în vederea sancționării abuzului de drept și neadmiterii prejudicierii intereselor economice ale cetățenilor și agenților economici din Republica Moldova.

„Consider că există grup de interese, bani iliciți dintr-un contract legat de Energocom și lobby făcut pentru companii petroliere. Spînu, Lazarenco, Vladimir Bolea, Radu Marian trebuie să termine cu confiscarea averii și redistribuirea acesteia în folosul cetățenilor”, a conchis edilul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata