EDITORIAL// Ce fel de paradă militară fără un adevărat Kim Jong-un?

0

Pe cine ar trebui să lase cu gura căscată parada militară de mâine din capitala Moldovei?  Chiar dacă admitem, că ostașii trupelor speciale își vor umfla cât pot mușchii pectorali, iar carabinierii  își vor face, în sfârșit, luciu la bocanci și nu vor cerși din pas cadențat o țigară..? Nu prea avem cu ce uimi lumea, nu am reușit să împrumutăm de peste Prut  măcar două-trei drone chineze pentru demonstrație… Ori vom scoate în PMAN  TAB-urile vechi abandonate de sovietici și Hammer-ele, lăsate drept pomană de americani  în drum dinspre Cabul spre Richmond, pentru că așa le ieșea lor mai ieftin?  

Ce mesaj cutremurător au de transmis moldovenii lumii la cei 30 ani împliniți de neputință, neapărat prin gura tunului? Ce anume nu poate sonoriza cu text obișnuit Maia Sandu ori subalternii Dumneaei din Guvern și Parlament? Ce situație geopolitică ne impune oare limbajul fanfarelor și epoleților auriți? Pretindem cumva să ne amenințăm vecinii, pentru a ne întoarce pământurile strămoșești? Nu era mai bine, dacă Maia Sandu negocia problemele teritoriale la Kiev pe „platforma Crimea?”  Ce alte opinteli virtuale, dară, avem în vedere prin defilare? Cucerirea Absurdistanului?

Pe de altă parte, dacă tot planificăm un DNA moldovenesc, adică propriul NKVD cu voie de la Bruxelles, cu legi care pun procurorii în dependență directă de voința puteri,  de ce nu ne-am organiza  anual și câte o festivitate soldățească, ca să semănăm leit cu Coreea de Nord?  2,5 milioane lei doar! Iată prețul plătit de Kim Jong-un-ul nostru autohton pentru a căpăta cel puțin o dată pe an respect pentru sine, dacă tot nu se vede din tranșeele încurcăturilor  zilnice, în care cade de fiecare dată din exces de importanță ori din lipsă de profesionalism.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata