EDITORIAL // Pirații fugăriți de Maia și soarta corăbioarei moldovenești

0

Dacă își mai aduce cineva aminte, un speechwriter al Maiei Sandu i-a băgat în gură comparația, cum că Republica Moldova ar fi un vas sechestrat de pirați, adică de Plaha, Platon &Co, mânat spre pierzanie de valurile turbate ale oceanului. De aici concluzia evidentă, că noul președinte a fost și mai e eroul salvator al corvetei.

Scriitorii de curte continuă s-o vadă pe marioneta Occidentului la cârma corăbioarei moldovenești, vas ce s-ar îndrepta acum spre pământul făgăduinței, mai exact spre unul dintre porturile însorite ale UE. Colbul alb sorosist, tras indiscret pe nări, inflamează imaginația și naratorii văd un ocean geostrategic și mai furtunos, valuri cît munții, iar teama că Maia va aluneca de pe punte în gura Leviatanului rusesc le face pielea de găină.

Credeți că înainte era mai bine?- întreabă ei de „pasagerii” cu bilete de clasa a treia. Credeți că guvernele de până acum au fost mai eficiente și șansele Republicii Moldova de a supraviețui erau mai mari? Nu e adevărat, spun povestașii și pentru a fi convingători se cațără pe ecranele televizoarelor zălogite de putere.

Speechwriterul Maiei au mai fabricat o comparațe pentru a-i năuci pe cei care încearcă să protesteze în stradă contra încălcării drepturilor elementare la pîine și căldură. Ei zic că „pirații” care au fugit de frica Maiei, pregătesc acum o rebeliune pe navă folosind “pasagerii” care le-au păstrat fidelitatea. Și că acești oameni suferinzi de rău de mare, care cer acum guvernării să tragă la mal, ar fi ajutați de ruși. De ce tocmai de ruși? Cum de ce, pentru că rușilor le trebuie Moldova, vor corveta înapoi. Argumentul e cam straniu și arhaic, cei treji la cap nu percep realitatea celor drogați. Rămîne, însă, de văzut de ce jurnaliștii TV aserviți operează cu setea de răzbunare a mulțimii, la care fac mereu referință.

Pregătiți-Vă pentru argumentul cel mai greu al simpatizanților Maiei… S-a schimbat, zic ei, brusc decorațiunea, adică viața corabiei și apucăturile oceanului (cum ar veni, realitățile socio-economice ale Moldovei și contextul internațional), pentru că Rusia a invadat Ucraina. Ce s-a schimbat, totuși, în esență? Scriitorii de curte dau de înțeles că în Moldova FSB ar fi devenit mai activ decît CIA și MI-6, că guvernul instaurat de Occident, riscă să fie schimbat cu unul promoscovit. Și cînd a fost altfel în ultimii 30 de ani? Moscova a avut nevoie de o guvernare marionetă, la fel cum Bruxelles-ul împreună cu Washingtonul.

Care e, totuși, argumentul major economic al speechwriter-ului? „Gazprom” nu ar scădea prețul la gaz, afirmă el, chiar dacă Maia Sandu ar lăsa mândria la o parte și l-ar suna pe Putin. Să crezi că ar putea fi invers e, cel puțin, naiv. Da, dar Macron, Scholz și anumiți oficiali britanici își permit să-l sune pe Putin de câte ori au nevoie, ca să-și rezolve, dacă nu pe față, atunci pe la spate, problemele propriilor țări. De ce ei nu se simt după asta trădători, iar Maia s-ar simți? Nu oare din cauză că Maiei îi sunt mai aproape interesele stăpînilor, decît ale propriei țări?

Se dă o luptă decisivă, pe viață și pe moarte, pentru actuala ordine mondială, pentru respectarea normelor internaționale, pentru a nu permite folosirea forței în relațiile cu vecinii, – zice propaganda occidentală, pe care o repetă mass-media proguvernamentala. Dar de fapt, SUA și Rusia dau o luptă aprigă pentru piața energetică a Europei și-și aruncă în focul bătăliei propriile rezerve, cît și cele ale aliaților, inclusiv – umane. Dacă nu rezistă Ucraina, următoarea țintă a Rusiei putem fi noi, – țipă propagandiștii. Sunteți siguri, că noi suntem parte importantă din piața energetică, de care e interesată Rusia ori NATO? Suntem obiectiv de atac colateral al armatei rusești, ori victimă directă a propriei prostii?

A devenit oare cu adevărat Republica Moldova o preocupare a Occidentului, chiar așa cum zic propagandistii, parte a “problemei colective a Occidentului”. Occidentul abia de a adunat a patra parte din necesitățile noastre și această chetă nu există în realitate, e virtuală, adică promisă. Poate o vom folosi parțial de la anul…Ce facem pînă atunci cu capacitatea noastră scăzută de plată, cu frigul, pe care trebuie să-l suporte copii noștri din cauză, că puterile mari ale lumii își împart boțul de cașcaval ca vulpea? E foarte „dureros” pentru cetățenii noștri, dar altă cale nu există, – repetă scribălăii după guvernanți, – dacă dorim să ne asigurăm independența față de Rusia. Sau, altfel spus, dacă dorim o altă dependență, râvnită de Maia și camarila. Care dintre ele e mai bună?

Puterea împreună cu cronicarii ei recunosc, că situația e extrem de critică. Precum recunosc și faptul , că elita noastră politică nu a fost pregătită pentru o asemenea situație. În paralel, e nevoie urgentă de însănătoșirea justiției. E curios că atunci, când vorbesc de problemele actualei guvernări, scriitorașii se fac a uita de argumentele care le stau la îndemână. Bunăoară, în “wikileaks-ul moldovenesc” se conțin toate dovezile nereușitei actualei guvernări, acolo scrie negru pe alb de ce nu vor mai veni vremurile bune. Scurgerile din Telegram ar putea fi false, dar de ce oare Dragalin nu se închumetă să le verifice, de ce jurnaliștii echidistanți, hrăniți din granturile Occidentului obiectiv, nu cer confruntarea informațiilor compromițătoare cu sursa?

O, zice speechwriterul, dar nu din cauza prostiei, incompetenței și corupției puterii se clatină nava. Nu, sigur, că nu numai din această cauză. Ea se clatină și din cauza flamanzilor, care vor dreptate și vor încăierare pe punte în acest moment, care ar grăbi, spre scîrba sorosiștilor, îndepărtarea puterii de la cârma corvetei.

Autor: Valeriu Reniță

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata