Elitele ruse vor să se debaraseze de Vladimir Putin

0

Elitele ruse vor ”să se debaraseze” de Vladimir Putin, aflat la putere de la începutul anilor 2000, sătule de preşedinţia acestuia, care nu permite nicio contestare, declară un ales local din Sankt Petersurg, Dmitri Pliuga, postului francez BFMTV, notează news.ro.

”Pentru ca oamenii să poată schimba ceva (în Rusia), este nevoie de mult timp şi trebuie ca elitele să decidă să se debaraseze de (preşedintele rus Vladimir) Putin”, declară BFMTV Dmitri Pliuga.

”Cred că elitele vor deja acest lucru şi chiar întreaga lume vrea acest lucru. Însă elitele din Rusia nu înţeles încă cum să facă acest lucru”, declară Pliuga, care tăieşte în exil în Georgia.

Dmitri Pliuga susţine că oficialii ruşi sunt, în prezent, sătui de puterea absolută pe care o impune Vladimir Putin.

”În Rusia, orice protest, orice dezacord cu linia oficială este reprimată în mod foarte dur”, declară el.

Astfel, ”susţinerea elitelor politice a lui Vladimir Putin este foarte scăzută” în prezent, estimează el.

Vladimir Putin, preşedinte al Rusiei din 2000, mai puţin în perioada 2008-2012 când a fost premier, conduce ţara cu mână de fier.

La şapte luni după ce a invadat Ucraina şi după ce a lansat o vastă mobilizare militară contestată de către numeroşi ruşi, Putin este fragilizat.

Mai mulţi aleşi locali, de obicei pro-Kremlin, şi-au exprimat în mod public îndoiala, în ultimele săptămâni, cu privire la războiul rus din Ucraina, în urma unor succese importante ale armatei ucrainene în această perioadă.

În septembrie, Dmitri Pliuga l-a acuzat pe Vladimir Putin de ”înaltă trădare”. El l-a acuzat de ”distrugerea” armatei şi economiei ruse prin Războiul rus din Ucraina şi a îndemnat la o destituire a liderului de la Kremlin.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata