Expoziție dedicată medicului Toma Ciorbă deschisă la Muzeul de Istorie din Chișinău

0

O expoziție dedicată renumitului medic Toma Ciorbă va putea fi vizitată de locuitorii și oaspeții Capitalei la Muzeul de Istorie a Chișinăului. Expoziția, cu genericul „Renașterea Medicală în Basarabia: Toma Ciorbă și evoluția Sistemului Medical la răscrucea secolelor XIX-XX”, va fi deschisă până în 30 martie.

„În cadrul expoziției sunt prezentate documente, fotografii și alte vestigii relevante pentru activitatea remarcabilă a medicului Toma Ciorbă, precum și a activității Spitalului Clinic de Boli Infecțioase cu același nume. Organizatorii prezentărilor sunt Muzeul de Istorie a Chișinăului, sub egida Direcției Cultură a Capitalei, în colaborarea cu Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și cu Agenția Națională a Arhivelor”, a scris primarul Capitalei, Ion Ceban, pe rețelele sociale.

Toma Ciorbă, care a trăit între 1864 și 1936, a fost un ilustru medic umanist din Basarabia, născut în Chișinău. Absolvent al facultății de medicină a Universității „Sfântul Vladimir” din Kiev. În 1893 a început să lucreze în calitate de medic-sanitar la Chișinău. A fost inițiatorul construcției şi al proiectului Spitalului de boli infecțioase, inaugurat în 1896, pe care l-a condus mai bine de 30 ani.

„Era prima instituție medicală specializată din Basarabia. Toma Ciorbă conducea spitalul şi totodată lucra ca ordinator, bacteriolog, curator al tinerilor lucrători medicali. A fost pionierul implementării vaccinului antivariolic, produs autohton, vaccinării antivariolică obligatorie a populației, utilizării seroterapiei în tratamentul bolnavilor de difterie”, a precizat Ion Ceban din biografia renumitului medic.

Drept omagiu, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” îi poartă astăzi numele, iar lângă acesta este instalată și o placă comemorativă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata