Fără vârstnici, bolnavi sau romi, la Moldexpo! Guvernarea sortează refugiații. Cei incomozi -repartizați la centre de plasament din Chișinău
Ce zice șeful Direcției sănătate, Boris Gîlca

0

Deși Centrul Moldexpo a fost conceput de Primăria Municipiului Chișinău ca Centru de plasament cu accesibilitate sporita pentru persoane cu dizabilitati, mame cu copii, persoane vârstnice, dupa preluarea acestuia de guvernare, Centrul s-a transformat intr-o mimare a gestionarii situației, pentru a obține fonduri europene. Declarația ii aparține lui Boris Gilca, șefului adjunct al Direcției asistenta socială si sănătate a municipiului Chisinau.

“Azi noapte, la o familie de refugiați din Ucraina (7 persoane inclusiv o persoana varstnica (femeie) de 90 ani si un barbat imobilizat), în plină noapte, le-a fost refuzată cazarea la Centrul Moldexpo si i-au directionat la Centrul Patria-Lukoil.
Aici, la Patria-Lukoil, fetele noastre de garda de la Direcția Generală Asistență Medicală și Socială au ridicat persoana imobilizată pe scări, în mâini, la etajul 2 (spațiul de cazare este la et. 2 și nu exista ascensor)… Rușine și discriminatoriu…
Unde e Avocatul Poporului? Unde e presiunea și investigațiile societății civile?”, se întreaba Boris Gilca într-o postare pe Facebook.

In context, acesta a precizat ca guvernarea practica politici discriminatorii față de refugiații veniți din Ucraina, oferind cazare si suport doar categoriei de cetățeni tineri si sanatosi. Bolnavii, vârstnicii, cetățenii de etnie roma fiindu-le refuzata cazarea, aceștia fiind direcționați la centrele municipale.

“Guvernul, in fapt, ingradeste accesul la cazare persoanelor “incomode”, efectuează plasament selectiv, nu primeste la Moldexpo persoane cu dizabilitati, persoane varstnice cu necesitati speciale (inclusiv refuza cazarea romilor – e o alta istorie documentata…) – in plina noapte directioneaza refugiatii la alte centre, pe cand Moldexpo nu este ocupat nici pe jumatate… Centrul de plasament la Moldexpo ramane doar “muzeu” pentru vizite oficiale si “bune (nebune) practici” ale Guvernului”, a specificat Gilca.

Totodata, șeful adjunct al Direcției municipale, a precizat ca de la recepționată de către guvernare a fondurilor si suportului european, in realitate municipiul Chisinau nu a primit niciun suport.

“Dar se invoca:

  • principii de “integrare europeana”
  • solicita milioane Euro de asistenta externa pentru “criza refuguatilor”
  • tin in corturi, in camp deschis, refugiatii, ii imbarcheaza in autocare spre a fi transportati direct peste hotare (nu-i accepta pentru plasament in Chisinau…)
  • nu au distribuit nimic din ajutoarele umanitare, inclusiv produse alimentare catre mun. Chisinau etc.
    Repet – rusine si discriminatoriu…
    Rugam responsabilizarea unora si atitudine din partea institutiilor pentru apararea drepturilor omului (avem faptele documentate)”, a conchis Gilca.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata