Femeile care vor lucra în perioada concediului de maternitate vor putea beneficia de salariu şi de indemnizație

0

Femeile care vor lucra în perioada concediului de maternitate vor putea beneficia de salariu şi de indemnizație, potrivit unor modificări legislative adoptate astăzi de Parlament în prima lectură.

Potrivit autorilor documentului, acesta urmărește îmbunătățirea ratei de participare a femeilor și reducerea poverii muncii neremunerate sau cu remunerare în plic a femeilor însărcinate, care continuă să lucreze chiar și în concediul de maternitate.

În prezent, pentru perioada concediului de maternitate, care se suprapune cu perioada în care femeia desfășoară activitate de muncă, se achită doar salariul, nu și indemnizația. Astfel, proiectul își propune păstrarea dreptului femeii de a beneficia de indemnizația respectivă, mărimea acesteia urmând să fie determinată în baza venitului soției sau soțului, în funcție de cine are un salariu mai mare.

Pentru a pune în aplicare această prevedere urmează a fi aprobate modificări la Codul muncii, Legea cu privire la funcția publică şi statutul funcționarului public și Legea privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale.

Inițiativa a fost lansată de către Platforma Femeilor Deputate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata