Opinie // Politician băgat pe gît societății pe motivul unei cîrdășii cu președintele țării

0

Dorin Recean rămîne unul dintre harvardiștii de elită din garnitura puterii PAS, deși diploma lui de masterat mai suscită încă suspiciuni de falsificare. Chiar dacă a cerut la un moment dat cu voce tunătoare să fie cineva dat ”cu capul de asfalt”, totuși apropiații au avut grijă să dreagă mereu imaginea acestui politician, ajuns să fie apreciat de ambasadele străine și devenit indispensabil pentru Maia Sandu.

Scurgerile de informație din conturile sparte ale acestui consilier ai Maiei Sandu n-au reușit să ducă la demisia lui de onoare și au probat faptul că Recean face parte din olimpienii PAS. Deși s-a constatat că dînsul discută chestiuni legate de droguri, obține informații cu privire la corupție de la vamă fără a întreprinde ceva, citește rapoartele filării lui Dodon și organizează subversiuni în rîndul opoziției, aidoma tuturor celorlalți colegi, el continuă să rămînă membru al clubului intangibilor PAS, un fel de placă turnantă al procesului de guvernare. Nici informațiile despre sumele fabuloase de pe conturile lui personale, dezvăluite de Ilan Șor, n-au produs nici un efect – câînii latră iar Dorin Recean continuă să pledeze nevinovat în pofida tuturor acestor uneltiri dușmănești.

Recent, în presă a mai apărut o dezvăluire cu privire la mișmașuile de la Președinție care îl vizează în mod direct pe Recean. Liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc, a informat publicul despre clasarea de către Procuratură a unui dosar penal pe numele lui Dorin Recean în momentul în care el a fost propus de Maia Sandu pentru funcția de consilier prezidențial în ianuarie 2022. Potrivit lui Cavcaliuc, Maia Sandu personal s-a implicat în această aventură, solicitînd imperios procurorilor să oprească orice anchetă împotriva lui Recean, ceea ce s-a și întîmplat în februarie 2022. În replică auzim din partea guvernării doat o tăcere mormîntală – Recean e mai presus de orice bănuială.

Din punctul nostru de vedere, Dorin Recean întruchipează prin excelență năravurile acestei pseudoelite politice pretins prooocidentale care în cîteva rînduri a ajuns să guverneze Moldova prin specularea  în mod abuziv a superiorității ei morale. Deloc lipsiți de calități dar goliți în totalitate de orice reper moral, acești inși, educați la școala ”harvardiană” a relativismului absolut, au venit la putere fără a se sinchisi în a promova un cinism de cea mai josnică speță, călcînd peste tradițiile țării, aducînd un aer de libertate iluzorie care ascundea de fapt minciuna ridicată la rang de principiu absolut al guvernării – una spunem, alta fumăm.

Acești conducători, îmbătați de propria grandoare autoinsuflată, și-au imaginat în stilul revoluționarilor de tristă faimă din secolul trecut, că nimic relevant n-a existat pînă la ei și de aceea ei sînt în drept să strice totul, să încalce reguli și să batjocorească destine pentru că le-a fost hărăzit de către niște instanțe dubioase să salveze Moldova de înnapoiere. Dar pentru că sînt niște cinici pînă în măduva oaselor, acești sfidători ai normelor și conveniențelor, se îndoiesc chiar de propria misiune. Din această cauză, în secret, își fac confidențe și mărturisesc că tot ce fac e deșărtăciune curată iar tot ce contează e potlogăria bine ambalată în celofanul virtuții morale și în fumul amețitor al halucinogenelor interzise.

Din această cauză, Dorin Recean este exemplul perfect al PAS-istului clasic, promițător la începuturi dar intrat într-o criză a decăderii pe final de carieră. Lipsa de reacție a guvernării față de acuzațiile cu privire la clasarea dosarului lui Recean este revelatorie în ceea ce privește dublele standarde care marchează întreg parcursul PAS-ului de la guvernare. Selectat după criterii neclare, cu antecedente în cariera politică anterioară, care nu-l recomandă pentru funcția deținută, acest politician este băgat pe gît societății pe motivul dubios al unei cîrdășii personale cu președintele țării sau cu ambasade străine. Principialitate? Moralitate?

Nu, n-am auzit.

Autor: Cornel Ciurea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata