Fenomen spectaculos la Marea Neagră. Apa a devenit roșie

0

Un fenomen neobișnuit a captivat atenția pe litoralul românesc, întrucât Marea Neagră a căpătat o nuanță roșie intensă, iar valurile au devenit fosforescente în timpul nopții, informează realitatea.net.

Specialiștii au identificat cauza acestui fenomen rar, atribuindu-l prezenței unui tip de alge care a invadat apele mării. Temperaturile mai ridicate ale apei, de aproximativ 8 grade Celsius, în comparație cu media obișnuită, au furnizat condițiile propice pentru dezvoltarea rapidă a acestei microalge.

Petele roșii, de proporții impresionante, se întind pe o distanță de aproximativ 15 kilometri, iar intensitatea culorii este accentuată în apropierea malului.

Elena Bișinicu, cercetătoare științifică la INCDM, a oferit o explicație pentru fenomen, menționând că aceste alge se dezvoltă în cantități mari atunci când sunt prezente resurse alimentare abundente și sunt aduse de curenți în zonele cu temperaturi mai ridicate, precum cele portuare.

De asemenea, Adrian Bîlbă, cercetător științific, a subliniat caracteristicile bioluminiscente ale acestei alge, care produc o lumină ce generează fenomenul de fosforescență al valurilor. El a menționat că această specie de alge este parte a lanțului trofic pentru viața subacvatică.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata