Fost membru de Guvern: Moldova nu va găsi gaz mai ieftin decât cel procurat din Rusia

0

Republica Moldova nu va găsi gaz mai ieftin decât cel procurat din Federația Rusă. Declarația a fost făcută de fostul ministru al Economiei, Alexandr Muravschi, invitat la NTV Moldova.
Politicianul a menționat că dacă autoritățile vor decide să cumpere gaz doar de pe piața europeană, atunci vom fi nevoiți să achităm prețuri cu mult mai mari decât cele prevăzute în contractul cu Gazprom.
”Gaz mai ieftin, decât cel pe care ni-l vinde nouă Rusia în baza contractului, noi nu vom avea. Trebuie să fim pregătiți că dacă vor apărea anumite dificultăți în aprovizionarea țării noastre cu gaz din Rusia, Moldova nu va rămâne fără de gaz, însă prețurile de achiziție vor fi cu mult mai mari”, a spus economistul.
Potrivit fostului vicepremier, în perioada ce urmează, prețurile spot pe piața europeană vor fi mari sau chiar vor continua să mai crească. De asemenea, Muravschi a declarat că pe piața europeană nu funcționează regula plății a 50% în avans, iar restul după consum. Dacă Moldova va decide să cumpere gaz de la comercianții din Europa, atunci plata trebuie efectuată în totalitate înaintea tranzacției.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata