Igor Dodon: Guvernul refuză să ajute agricultorii pentru că nu are bani și idee nu are cum ar putea să ajute în condițiile de incompetență totală

0

Guvernul refuză să ajute agricultorii deoarece nu are bani pentru asta și idee nu are cum ar putea să ajute agricultorii în condițiile de incompetență totală și incapacitate de acoperire măcar cu un leu a deficitului bugetar. Opinia a fost expusă de către președintele Uniunii de afaceri Moldo-Ruse, Igor Dodon, pe pagina sa de Facebook. În aceeași postare Dodon a declarat că “incompetența guvernării ne duce la un colaps bugetar”.

“Pentru 2022 Guvernul a planificat un buget cu cel mai mare deficit din istoria Moldovei de 15,1 miliarde lei la care se mai adaugă 1,3 miliarde lei sub formă de granturi. Altfel spus din totalul de 65,2 miliarde lei cheltuieli bugetare planificate în 2022, doar 48,8 miliarde lei sau 75% sunt acoperite cu venituri interne. Restul 25% din cheltuieli sau 16,4 miliarde lei depind de capacitatea Guvernului de a atrage granturi și împrumuturi. Ori tocmai aici noi stăm extrem de prost. Tot suportul politic internațional, care zilnic apare în presă, este dat peste cap de incompetența guvernării de a gestiona treburile țării și de a pregăti proiecte fezabile pentru a fi finanțate din exterior. Am auzit zeci de declarații privind disponibilitatea partenerilor externi de a ne ajuta, însă în realitate la ziua de azi avem doar 29,1 milioane lei sau mai puțin de 1,5 milioane euro sub formă de granturi. Această sumă reprezintă doar 2% din suma planificată în acest an. Mult mai prost stăm la capitolul împrumuturi externe. În două luni tot ce a reușit guvernul actual a fost să împrumute 268 milioane lei, însă a trebuit să întoarcă pentru creditele mai vechi 293 milioane lei. Astfel toate granturile obținute de guvern în acest an, au mers la întoarcerea datorilor externe mai vechi. Iar suma reală obținută din exterior la ziua de azi este egală 3,4 milioane lei sau 170 mii euro. Acesta este prețul incompetenței plătit de noi toți. Însă cel mai grav stăm la capitolul împrumuturi interne. Aici asistăm la o adevărată catastrofă. În primul rând avem o creștere fără precedent a dobânzilor plătite de guvern pentru împrumuturile interne. Dacă anul trecut Guvernul se împrumuta cu 5,5% anual, acum dobânda plătită de Guvern a crescut de 2,5 și a ajuns la 14% cu o tendință clară de creștere în continuare. În astfel de condiții Guvernul se împrumută doar pentru a întoarce datoriile mai vechi, dar nici asta nu ajută, motiv pentru care Guvernul a fost nevoit să aloce 300 milioane lei suplimentar din veniturile sale pentru întoarcerea împrumuturilor interne mai vechi. În loc de micșorarea deficitului bugetar, noi cu succes îl majorăm. Altfel spus, nici un leu necesar pentru acoperirea deficitului bugetar din acest an nu a fost atras, dar din contra am alocat din veniturile bugetare 300 milioane lei pentru plata datoriilor, ceea ce a agravat și mai mult structura bugetară”, a scris Dodon.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata