Franța a donat Republicii Moldova un lot de 230.000 de doze de vaccin Moderna

0

În Republica Moldova a ajuns un lot de 230 de mii 400 de doze de vaccin Moderna, oferit de Franța prin platforma COVAX. Vaccinurile au termenul de valabilitate până în luna martie viitor și pot fi utilizate atât pentru realizarea schemei primare, cât și pentru administrarea dozei booster.

Prim consilierul Ambasadei Franței la Chișinău, Marc Ivara, și-a exprimat speranța că vaccinurile donate de Franța vor contribui la accelerarea campaniei de imunizare în Republica Moldova și în alte țări din regiune.

MARC IVARA, prim consilier al Ambasadei Franței la Chișinău: “Această donație face parte dintr-un angajament mult mai mare al președintelui Franței. Acest angajament presupune ca până la jumătatea anului viitor, Franța să doneze 120 de milioane de doze de vaccin. Până la moment am donat 73 de milioane de doze.”

Responsabilii din sănătate au remarcat că în pandemie este important ca țările să aibă acces la vaccin în md echitabil, iar gestul făcut de Franța nu face decât să consolideze accesul către vaccin.

SVETLANA NICOLAESCU, secretar de stat al Ministerului Sănătății: “Republica Moldova a fost prima țară europeană care a beneficiat de vaccinuri împotriva COVID-19 prin Platforma COVAX. Franța a fost prima țară care a donat surplusul de vaccin împotriva COVID-19 către acest mecanism, către platforma COVAX.”

Primele doze de Moderna au ajuns la Chișinău la sfârșitul lui noiembrie – 50 de mii 400 de doze de ser, donate prin intermediul Platformei COVAX. Potrivit responsabililor din sănătate, pentru imunizarea anti-COVID au mai rămas disponibile seruri produse de Pfizer și Moderna. Stocurile de Sputnik V, AstraZeneca și Johnson&Johnson sunt epuizate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata