Varianta Omicron a ajuns în R. Moldova

0

Varianta Omicron a noului coronavirus ar putea fi prezentă deja în Republica Moldova, susține directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Jelamschi.

Un răspuns exact la această temere ar putea fi oferit chiar în această săptămână, după efectuarea celei de-a doua secvențieri a virusului SARS-CoV-2.

„Săptămâna trecută nu au fost efectuate secvențieri. La momentul actual, elaborăm algoritmul de colectare a probelor pentru secvențiere, punctele de unde și de la ce persoane vor fi preluate probele și cred că săptămâna asta va avea loc cea de-a doua secvențiere. Nu este exclus că varianta Omicron exista deja în Republica Moldova, fiindcă avem persoane care călătoresc, care circulă. În rezultatul primei probe de secvențiere, când au fost analizate 31 de probe, nu a fost depistată varianta Omicron. O să vedem la următoarea secvențiere”, a declarat astăzi Jelamschi, într-o conferință de presă.

Responsabilii din domeniul sănătății atenționează că varianta Omicron a noului coronavirus este mult mai contagioasă, chiar dacă severitatea bolii nu o depășește pe cea provocată de celelalte tulpini ale COVID-19.

Vaccinurile împotriva COVID-19 existente pe piață au eficacitate și contra variantei Omicron, arată primele studii de specialitate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata