Franța intră în stare de alertă sanitară

0

Franța intră în stare de alertă sanitară din cauza creșterii accelerate a infectărilor. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului care dă asigurări că Parisul nu are în vedere și un nou lockdown. Oficialul francez spune că ideea carantinei nu poate fi exclusă complet, scrie DIGI24.ro.

Deocamdată, la Paris, oamenii se bucură acum de sezonul decorațiunilor de Crăciun, de teamă că exact de sărbători ar putea fi forțați să stea în casă. 

Franța ia în calcul reintroducerea telemuncii

Guvernul francez studiază reintroducerea telemuncii în încercarea de a limita cel de-al cincilea val de coronavirus care a provocat peste 10.000 de îmbolnăviri zilnice în ultima săptămână și aproape 20.000 de îmbolnăviri numai în ziua de luni, însă consideră “disproporționată” o nouă carantină.

Ministrul sănătății, Olivier Veran, a declarat într-un interviu acordat miercuri cotidianului 20 Minutes că, deși circulația virusului se accelerează, “nu avem un val (de internări – n.r.) în spitale”, datorită vaccinării, și în acest context telemunca “face parte din măsurile pe care le-am putea adopta dacă va fi cazul”. Veran a adăugat că, “în condițiile actuale, (…) carantina ar fi (o măsură) disproporționată”.

Ministrul francez a recunoscut că este greu de estimat cât de grav va fi acest al cincilea val, însă a explicat că, potrivit modelelor cu care lucrează Ministerul Sănătății, se calculează că, până în ianuarie, s-ar putea depăși 1.000 de spitalizări zilnice.

“Acest val epidemic s-ar putea prelungi în decembrie și ianuarie și ar putea avea un impact sanitar important. Fără îndoială mai mic decât în primele două valuri. Dar dacă adăugăm la aceasta bronșitele, gripa, gastroenterita, avem o situație fragilă pentru întregul nostru sistem sanitar”, a avertizat el, citat de Agerpres.

Din acest motiv, mesajul lui Veran este că vaccinarea trebuie să continue. Ministrul sănătății s-a adresat celor șase milioane de francezi eligibili pentru vaccinare și care nu au făcut acest lucru până acum: “Este evident că trebuie să se protejeze”. Veran a îndemnat și persoanele de peste 65 de ani să-și facă doza de suprarapel (booster).

Ministrul francez a mai precizat că circa 83% dintre persoanele bolnave de coronavirus și aflate la terapie intensivă au peste 50 de ani și că, după o vreme, vaccinul protejează mai puțin persoanele mai în vârstă sau care au deja unele probleme de sănătate.

În Franța, 74,8% din populație este vaccinată cu schema completă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata