Franța va oferi un ajutor suplimentar de 300 de milioane de euro pentru cetățenii R. Moldova

0

Franța va oferi un ajutor suplimentar de 300 de milioane de euro pentru cetățenii R. Moldova, ca să poată depăși iarna care se apropie.

Despre acest lucru a anunțat Catherine Colonna, ministrul francez pentru Europa și Afaceri Externe, în cadrul discursului său de la Platforma de Sprijin pentru R. Moldova, transmite democracy.md cu referire la Deschide.md.

Înaltul oficial francez a subliniat că Franța rămâne să susțină R. Moldova și să fie un partener pentru necesitățile pe termen mediu și termen lung.

„Iarna se apropie, iar asta înseamnă că eu anunț contribuția de 300 de milioane de euro în plus pentru a finanța proiecte prin intermediul UNCHCR, prin programul de susținere socială și prin intermediul UNICEF. Dar pe termen lung noi susținem strategia de concentrare pe infrastructura de conectivitate, pe reformele structurale, pentru că acestea sunt cheia de a aduce țara mai aproape de UE. Prin Agenția franceză de Dezvoltare, noi vom intensifica conlucrarea cu R. Moldova de a-și moderniza infrastructura energetică și să o aducă mai aproape de standardele europene. Pentru a completa apropierea Moldovei de rețeaua europeană de energie, 40 de milioane de euro sunt dedicați în acest sens. Apoi pentru eficiența energetică, împreună cu Agenția franceză de dezvoltare, cu Agenția germană, ne dorim să mărim eficiența energetică a clădirilor publice și va fi lansat un proiect pe gestionarea resurselor naturale, pe păduri, va lansa un proiect de împădurire, pentru a combate schimbările climatice”, a declarat Catherine Colonna.

Ministrul francez pentru Europa și Afaceri Externe a apreciat pozitiv situația din R. Moldova față de un an în urmă, ea subliniind că „situația a evoluat considerabil”.

Totodată, șeful diplomației germane, Annalena Baerbock, a anunțat în cadrul Summitului „Platforma de Sprijin pentru Moldova” că Germania va oferi R. Moldova 95.000.000 de euro pe parcursul anului 2024, în special pentru consolidarea sectorului energetic.

În cadrul vizitei de la Chișinău la cea de-a patra ediție a Platformei de Sprijin pentru R. Moldova, ministrul Germaniei al Afacerilor Extern, Annalena Baerbock, a declarat că eforturile lui Putin de a destabiliza R. Moldova au eșuat.

De asemenea, premierul R. Moldova, Dorin Recean, a ținut un discurs în care se arată recunoscător față de susținerea comunității internaționale.

De menționat că, în contextul organizării celei de-a patra ediții a Platformei de Sprijin pentru R. Moldova, traficul rutier pe mai multe străzi din Capitală va fi restricționat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata