Germania dublează ajutorul militar pentru Ucraina: 8 miliarde de euro pentru echipament și sprijin

0

Ministrul german al Apărării Boris Pistorius a anunţat o dublare la 8 miliarde de euro a ajutorului militar prevăzut iniţial de Germania pentru Ucraina în 2024. Berlinul este unul dintre principalii susţinători ai Kievului, căruia i-au acordat ajutoare umamitar, financiar şi militar în valoare de 22 de miliarde de euro, relatează News.ro.

„Acesta este un semnal puternic adresat Ucrainei, care arată că nu o vom abandona”, a spus Boris Pistorius la postul public de televiziune ARD, întrebat despre informaţiile din presa germană publicate duminică, despre o dublare a acestei anvelopte bugetare.

„Este un semnal important în momentul în care Ucraina trebuie să-şi continue lupta, în timp ce o parte a atenţiei internaţionale se concentrează asupra Israelului” şi Fâşiei Gaza, a adăugat el.

Creşterea acestui ajutor răspunde „experienţei pe care noi am trăit-o anul acesta şi care arată că sumele prevăzute au fost epuizate”, a spus ministrul german.

Guvernul german a programat iniţial un pachet de ajutor constând în principal în echipament militar în valoare de 4 miliarde de euro. Însă partidele din coaliţia guvernamentală a cancelarului Olaf Scholz au ajuns la un acord asupra unei dublări a sumei.

Decizia urmează să fie luată în mod oficial în cadrul unei comisii, în Bundestag, joi. Germania este, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, unul dintre principalii susținători ai Kievului, căruia i-au furnizat ajutor umanitar, financiar şi militar în valoare de 22 de miliarde de euro.

Berlinul a trimis Kievului tancuri, blindate, muniţie şi sisteme de apărare antiaeriană.

Însă Germania este reticentă să livreze Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune de tip Taurus, pe care Kievul le cere cu insistenţă, de teamă că le-ar folosi pentru a ataca teritoriul rus.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata