Grecia introduce săptămâna de lucru de șase zile

0

După ce a depășit alți europeni în ceea ce privește creșterea economică, națiunea aflată odată în centrul celei mai grave crize financiare a continentului a depășit din nou tendința. Grecia a introdus o săptămână de lucru de 48 de ore, față de cea de 40 de ore.

Măsura, calificată drept „barbară” de sindicate, a intrat în vigoare de luni, 1 iulie.

„Nu are niciun sens”, a spus Akis Sotiropoulos, membru al comitetului executiv al sindicatului funcționarilor publici Adedy. „Când aproape orice altă țară civilizată adoptă o săptămână de patru zile, Grecia decide să meargă în altă direcție”, spune Sotiropoulos citat de The Guardian.

Guvernul pro-business al prim-ministrului, Kyriakos Mitsotakis, spune că inițiativa a fost necesară din cauza pericolelor duble ale unei populații în scădere și penuria de muncitori calificați.

Înainte de a anunța legislația – parte a unui set mai larg de legi ale muncii adoptate anul trecut – Mitsotakis a descris schimbarea demografică proiectată drept o „bombă cu ceas”.

Într-un exod fără precedent, se estimează că aproximativ 500.000 de greci, în mare parte tineri educați, au emigrat de la izbucnirea crizei datoriilor de aproape un deceniu la sfârșitul anului 2009.

Schema de șase zile, spun oficialii, se va aplica numai întreprinderilor private care oferă servicii non-stop.

În cadrul săptămânii de lucru extinse, personalul din industrii și fabrici selectate va avea opțiunea de a lucra două ore suplimentare pe zi sau o tură suplimentară de opt ore, recompensată cu o taxă suplimentară de 40% adăugată la salariul zilnic.

Oricare dintre alegeri, susține guvernul de centru-dreapta, va remedia problema ca angajații să nu fie plătiți pentru orele suplimentare, abordând totodată problema generalizată a muncii nedeclarate.

„Nucleul acestei legislații este prietenos pentru lucrători, este profund orientat spre creștere”, a spus Mitsotakis înainte ca parlamentul grec să aprobe legea. „Și aduce Grecia în concordanță cu restul Europei”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata