Greta Thunberg și un grup de activiști blochează intrările în clădirea ministerului norvegian al energiei

0

Activista de mediu Greta Thunberg, împreună cu zeci de alți activiști, au blocat, luni, intrările în clădirea ministerului energiei norvegian, ca formă de protest față de centralele eoliene construite pe teritoriul care a aparținut, în mod tradițional, crescătorilor indigeni de reni din populațiile Sami, relatează Reuters.

Thunberg, o vocală activistă pentru încheierea dependenței de carbon, a spus că tranziția spre energia verde nu se poate face cu nerespectarea drepturilor populațiilor indigene.

„Drepturile indigenilor și drepturile omului trebuie să meargă împreună cu protejarea mediului și cu acțiunile împotriva schimbărilor climatice. Aceste lucruri nu se pot face ignorând drepturi pentru că, atunci, nu mai este dreptate climatică”, a declarat Thunberg pentru Reuters, în timp ce se afla în fața principalei intrări în clădirea ministerului energiei de la Oslo, cu alți protestatari.

Curtea Supremă a Norvegiei a stabilit, în 2021, că două parcuri eoliene contruite în centrul țării au încălcat drepturile populațiilor Sami, pe baza convențiilor internaționale. Turbinele rămân, însă, operaționale și după un an și jumătate. Crescătorii de reni din Norvegia spun că sunetele și felul în care arată urașele turbine le sperie animalele și perturbă tradiții vechi de mii de ani.

„Suntem aici să cerem ca aceste turbine să fie demolate și ca drepturile noastre să fie respectate”, a declarat Ella Marie Haetta Isaksen, cântăreață, actriță și activistă Sami. Ea și alte zeci de protestatari au ocupat recepția ministerului încă de joi. Poliția i-a scos cu forța din clădiere, luni, și i-a reținut. Ulterior, ei au fost eliberați.

Ei s-au întors, apoi, la minister, dar de această dată au rămas afară, blocând intrările. Protestatarii Sami au purtat costumele lor tradiționale, ca formă de protest.

Autoritățile norvegiene au precizat că problema turbinelor este una extrem de complexă din punct de vedere legal, în ciuda verdictului instanței supreme și că speră să găsească un compromis.

Verdictul Curții Supreme nu a inclus și pașii de urmat pentru cele 151 de turbine, capabile să producă energie electrică pentru aproximativ 100.000 de gospodării și nici pentru zecile de kilometri de drumuri construite în jurul lor. „Înțelegem că acest caz este o povară pentru crescătorii de reni.

Ministerul va face tot ce este posibil pentru a rezolva cazul și nu va irosi timp”, a spus Terje Aasland, ministrul norvegian al energiei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata