Guvernul a aprobat Legea cu privire la evaluarea și selecția judecătorilor

0

Mecanismul de evaluare și selecție a judecătorilor va fi îmbunătățit. În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul Legii privind selecția și evaluarea performanțelor magistraților, care prevede revizuirea și sporirea clarității criteriilor și procedurii de selecție a candidaților la funcția de judecător. În scopul eficientizării acestui proces, Colegiul de selecție și Colegiul de evaluare vor fi comasate, iar noul Colegiu va fi format din 9 membri, dintre care 6 judecători și 3 reprezentanți ai societății civile. 

De asemenea, documentul vine cu modificări referitoare la criteriile de selecție a  candidaților la funcția de judecător și a indicatorilor de evaluare a magistraților. 

„La funcția de membru al  CSEJ nu vor putea fi desemnate persoane care au fost membri ai unui partid politic în ultimii 5 ani, care nu are studii în domeniul dreptului sau o vechime minimă de muncă în domeniul juridic”, a precizat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

De asemenea, noua Lege reglementează ponderea fiecărui criteriu în raport cu punctajul final de evaluare și prevede majorarea de la 3 la 5 ani a periodicității evaluării ordinare. Totodată, președintele instanței a fost exclus din lista subiecților care au dreptul de a iniția evaluarea extraordinară a performanțelor judecătorilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata