Guvernul a aprobat semnarea Acordului cu SUA pentru noua Ambasadă din Chișinău

0

Hotărârea cu privire la aprobarea semnării Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind achiziționarea proprietății pentru noul sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare.

Potrivit Executivului, Acordul propus pentru semnare reprezintă un tratat bilateral interguvernamental care va fi încheiat între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii. Tratatul este constituit din preambul, șase articole, clauze finale și două anexe.

Scopul tratatului este achiziționarea de către Guvernul SUA a proprietății pentru noul sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, având drept obiect terenul din  Chișinău, str. Tighina 12, cu suprafața totală de 5,1814 ha. Tratatul va substitui Acordul, întocmit prin schimb de note, între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind terenul pentru construcția Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, semnat la Chișinău la 12 iulie 2019.

Acordul se încheie pe o perioadă de un un an, cu posibilitatea de a fi prelungit de către părți cu perioade suplimentare.

Semnarea Acordului urmează să aibă loc în luna iulie 2024. În acest sens, după emiterea Hotărârii Guvernului privind aprobarea semnării, Cancelaria de Stat va remite Ministerului Afacerilor Externe solicitarea de eliberare a deplinilor pentru semnarea tratatului. Acordul va intra în vigoare la data primirii ultimei notificări scrise, prin schimb de note diplomatice, despre îndeplinirea de către Părți a îndeplinirii procedurilor lor legale interne necesare intrării în vigoare a acestuia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata