20 de militari moldoveni vor participa la operațiunea Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina

0

20 de militari moldoveni vor participa la operațiunea Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina (EUFOR ALTHEA). Un PROIECT de hotărâre care prevede acest lucru a fost adoptat Parlament. Inițiativa legislativă a fost susținută de 61 de deputați.

Contingentul țării noastre va participa în EUFOR ALTHEA în componența contingentului forțelor militare române și va executa misiuni de sprijin a păcii și de patrulare în zona de operații. Misiunea va începe din 1 octombrie 2024 și va dura 12 luni. De menționat că asigurarea logistică va fi oferită de contingentul României, întrucât, recent, Parlamentul a adoptat amendarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și cel de la București privind cooperarea în domeniul militar. Respectiv, o parte din cheltuieli (instruirea colectivă la predetașare, transport, cazare, hrana, tratament medical etc.) vor fi acoperite de România.

EUFOR ALTHEA a Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina a fost instituită în anul 2004 și are misiunea de menținere a unui mediu sigur și stabil, cooperând pe deplin cu forțele armate și autoritățile civile ale țării.

În prezent, în cadrul EUFOR ALTHEA sunt prezente 22 de țări.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata