Guvernul a denunțat alte patru acorduri cu CSI

0

Guvernul a votat denunțarea altor patru acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente.

Este vorba de Acordul privind difuzarea documentelor de standardizare interstatală, Acordul privind asigurarea protecției reciproce a secretelor interstatale, Acordul privind colaborarea în domeniul pregătirii specialiștilor în radioecologi犀利士 e, securitate radiaţională, radiobiologie şi științe conexe, dar și Acordul privind principiile de bază ale colaborării în domeniul utilizării energiei atomice în scopuri paşnice, transmite democracy.md cu referire la Deschide.md.

În primul caz, susțin autoritățile, acordul este unul irelevant. Mai exact, conform angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere RM-UE, au fost adoptate standardele europene, iar standardele ГОCТ au fost abrogate, fiind standarde conflictuale cu standardele europene sau internaționale.

„Potrivit rapoartelor prezentate de către Institutul de Standardizare din Moldova, în perioada 2015 – 2022 au fost anulate ca fiind standarde conflictuale și depășite circa 10.100 standarde ГОCТ”, precizează reprezentanții MDED.

În cel de-al doilea caz, denunțarea acordului rezultă din faptul că, la această etapă, schimbul și protecția reciprocă a informațiilor secrete între R.Moldova și unele state membre ale acordului vizat se realizează în baza acordurilor bilaterale încheiate.

„Prezentul acord a devenit caduc și, din acest considerent, decade necesitatea menținerii acestuia pentru viitor”, susțin responsabilii din cadrul Serviciului de Informații și Securitate.

În alte două cazuri, precizează autoritățile, menținerea R. Moldova în calitate de membru al acestor acorduri nu este justificată și validă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata