Guvernul Germaniei va oferi suport sectorului agricol în pregătirea Republicii Moldova pentru aderarea la UE

0

Guvernul Germaniei va oferi suport sectorului agricol în pregătirea Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană, anunță reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, într-un comunicat emis presei vineri, 16 iunie.

„Misiunea de experți și reprezentanți ai Ministerului Federal al Agriculturii și Alimentației și ai Oficiului de Stat pentru Protecția Consumatorului și Siguranța Alimentelor din Saxonia Inferioară și-a încheiat activitățile la Chișinău. Pe parcursul acestei săptămâni, experții au purtat discuții cu reprezentanții ministerului și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, pentru a identifica posibilele domenii de cooperare în vederea lansării unui program de lungă durată în cadrul căruia va fi oferită asistență în armonizarea legislației naționale și în pregătirea Republicii Moldova pentru aderarea la UE. Urmare a activităților, experții au elaborat un set de concluzii și recomandări ce au fost prezentate, astăzi, conducerii ministerului. Astfel, din perspectiva procesului de conformare la standardele Uniunii Europene, în care este antrenată Republica Moldova, experții au menționat că Guvernul Germaniei este disponibil să fortifice dialogul cu autoritățile noastre pentru a asigura alinierea reglementărilor naționale în domeniul siguranței alimentare și controlului calității”, se menționează în comunicat.

De asemenea, MAIA mai precizează că Guvernul Germaniei este deschis pentru a iniția schimburi de experiență pe dimensiunea veterinară.

„Suplimentar, își propun să ofere suport pentru fortificarea grupurilor de producători și cooperativelor, crearea sistemului de extensiune rurală, implementarea eficientă a Strategiei națională de dezvoltare agricolă și rurală pentru anii 2023-2030, a politicilor sectoriale și a măsurilor de subvenționare”, se mai arată în nota informativă.

Pentru perioada următoare, părțile și-au propus definitivarea foii de parcurs a programului de cooperare și lansarea acestuia în toamna anului curent.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata