Membrii Partidului “Renaștere” condamnă inițiativa de a organiza marșul comunității LGBTQI+ și anunță că vor organiza marșul „Familiei tradiționale” (VIDEO)

0

Membrii Partidului “Renaștere” condamnă inițiativa de a organiza marșul comunității LGBTQI+ programat pentru duminică, 18 iunie, în centrul Capitalei și organizează propriul marș, al „Familiei tradiționale”. Anunțul a fost făcut de deputatul Vasile Bolea, la un briefing, susținut la Parlament, alături de colaga sa de formațiune, Natalia Parasca. De la tribună, politicianul a mai anunțat că a înregistrat un proiect de lege, prin care cere interzicerea propagandei LGBTQI+ în rândurile minorilor, transmite tv6.md.

Vasile Bolea a declarat la briefingul de presă că acțiuni precum marșul LGBTQI+ sunt un atentat la moralitatea societății și promovează valorile străine poporului moldovenesc.

VASILE BOLEA, deputat neafiliat: „Noi condamnăm aceste acțiuni. De fapt, sunt acțuni de propagandă a unor valori care nu sunt proprii moldovenilor, a unor valori care atentează morala societății, la drepturile copiilor de a fi mai departe de acele valori care duc la perversuni”.

Deputatul a mai acuzat guvernarea că a făcut tot posibilul pentru a le impune cetățenilor idei și valori străine lor și că în Parlament a fost înregistrat un proiect de lege privind interzicerea propagandei LGBTQI+ printre minori.

NATALIA PARASCA, membru al Partidului ”Renaștere”: „Ca mamă sunt categoric împotriva faptului ca cineva să impună copilului meu o ideologie sexuală sau orientare. Noi, familiile tradiționale nu strigăm la fiecare colț despre viața noastră intimă, despre ce se întâmplă în spatele ușilor închise din casele noastre, și nu impunem nimănui stilul nostru de viață. De ce, atunci, pe noi ne impun să fim martorii ca LGBT merg în marșuri”.

Într-o reacție pentru Orizont TV, Angelica Frolov, coordonatoarea de Program a Drepturilor LGBTQI+ din cadrul Centrului de informații GENDERDOC-M ne-a spus că „un marș pașnic într-o țară pașnică, democrată și laică, nu poate fi un atentat la careva moralități. Sper mult că pentru cultura poporului nostru sunt străini agresorii, hoții și corupții, iar dragostea și diversitatea ne sunt specifice”, a adăugat ea.

Am sunat și la reprezentanții guvernării pentru o reacție la acuzațiile lansate de Vasile Bolea. Purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS, Adriana Vlas ne-a spus că nu comentează declarațiile deputatului.

Festivalul Comunității LGBT+ din Moldova, „Moldova Pride”, a început în data de 12 iunie și va culmina duminică, 18 iunie, cu organizarea marșului în centrul Capitalei, deși edilul Ion Ceban a spus că refuză să autorizeze manifestația. Ceban propune ca marșul să aibă loc în fața Parlamentului și Guvernului, nu pe străziile Chișinăului. În reacție, activista LGBT, Angelica Frolov a spus că primarul a făcut copy-paste la comentariile de anul trecut.

Amintim că în 2022, Mitropolia Moldovei a cerut în mod repetat autorităților din Chișinău să oprească „prin orice mijloace” desfășurarea marșului. Ulterior, primarul Ion Ceban a cerut comunității LGBT+ să își schimbe traseul, invocând desfășurarea altor evenimente. De asemenea, pe traseul participanților la marș au fost demarate lucrări de reparație. Marșul „Moldova Pride” a avut, totuși, loc, adunând circa 500 de participanți, inclusiv deputați în parlament.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata