Guvernul Republicii Moldova în cooperare cu Agenția ONU pentru Refugiați continuă să susțină persoanele refugiate și comunitățile locale

0

Integrarea socială și economică a refugiaților ucraineni și acțiunile planificate în vederea susținerii acestora au fost discutate la întrevederea premierului Dorin Recean cu reprezentanta Agenției ONU pentru Refugiați în Republica Moldova, Francesca Bonelli. Șeful Executivului a apreciat contribuția agenției ONU la sporirea capacității de răspuns a Guvernului și dezvoltarea unor mecanisme eficiente pentru gestionarea crizei refugiaților, accentuând deschiderea de a extinde cadrul de cooperare pentru a oferi cât mai multe oportunități persoanelor strămutate din Ucraina și comunităților noastre care îi găzduiesc. 

În acest context, prim-ministrul Dorin Recean a vorbit despre prioritățile Guvernului pentru perioada următoare, subliniind continuarea programelor umanitare, facilitarea angajării refugiaților în câmpul muncii, susținerea integrării copiilor refugiați în sistemul de învățământ și oferirea sprijinului educațional necesar. „Purtăm responsabilitatea de a sprijini acești oameni în integrarea lor în societatea noastră și mizăm pe cooperarea Agenției ONU pentru Refugiați în acest proces”, a spus premierul Dorin Recean.

La rândul său, Francesca Bonelli a subliniat că Republica Moldova a devenit un exemplu la nivel internațional prin solidaritatea pe care au demonstrat-o autoritățile și cetățenii, prin răspunsul imediat și eficient la gestionarea fluxului de refugiați, dar și prin dezvoltarea instrumentului de protecție temporară a refugiaților

„Chiar dacă astăzi nu avem refugiați la hotar, aceștia au nevoie de suport aici, în Republica Moldova. În același timp, obiectivul nostru comun este să facem din prezența refugiaților o oportunitate de dezvoltare pentru țară”, a menționat reprezentanta Agenției ONU pentru Refugiați, Francesca Bonelli.

În prezent, conform autorităților, pe teritoriul țării noastre se află peste 82 mii de refugiați ucraineni.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata