Igor Dodon: Țării noastre i s-au promis circa 1,33 miliarde de dolari americani. Unde-s banii?

0

Ex-președintele țării, Igor Dodon, acuză guvernarea PAS de lipsă de transparență. Într-o postare pe rețelele de socializare Dodon scrie că Republicii Moldova i s-a promis, doar de la începutul acestui an, asistență financiară, sub formă de grant sau credit, în sumă totală de circa 977 de milioane de euro și circa 324 de milioane USD.

“Asta înseamnă circa 1,33 miliarde de dolari americani sau circa 24,86 de miliarde de lei. Tot mai mulți cetățeni, care aud și văd la TV despre noi și noi promisiuni de susținere financiară, să-și pună întrebarea firească – unde-s banii? Actuala guvernare este lipsită de transparență, ca să aflăm câți bani ajung în țară, de unde și pe ce se cheltuiesc. Dar oamenii, care plătesc impozite și taxe, au tot dreptul să ceară explicații – unde-s banii promiși de peste hotare?”, scrie Igor Dodon.

Fostul șef al statului a făcut o selecție a celor mai relevante promisiuni financiare: România a promis 100 de milioane de euro, secretarul de stat al SUA Antony Blinken, – 18 milioane de dolari, UE a anunțat că oferă Republicii Moldova 8 milioane de euro, Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) a anunțat ajutor financiar, dar suma totală care este oferită Moldovei nu a fost anunțată. Pe 12 martie, ministrul german de externe Annalena Berbock a anunțat că Republica Moldova va primi o asistență de 5 milioane de euro de la UE și 3 milioane de euro de la guvernul german, care se vor adăuga celor 37 de milioane de euro deja promise în acest an de Berlin. Ambasadorul SUA în R. Moldova, Kent D. Logsdon – 30 de milioane de dolari, Pe 23 martie, Statele Unite anunță o finanțare adițională în valoare de circa 35,73 de milioane USD, Lituania a promis 750 de mii de euro, Estonia a transferat 100 de mii de euro, Consiliul UE adoptă o asistență în valoare de 150 de milioane EUR. Pe 5 aprilie, comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a anunțat acordarea unei sume suplimentare de 53 de milioane EUR (din cele 150 de milioane adoptate de Consiliu) pentru a ajuta Republica Moldova să facă față repercusiunilor multiple ale situației din Ucraina, iar țările donatoare reunite la Berlin, printre care Germania, Franța și România, au convenit un ajutor de 695 de milioane de euro pentru Republica Moldova.

Totodată, experții FMI, veniți în misiune la Chișinău, au anunțat că vor recomanda majorarea suportului financiar acordat Republicii Moldova cu circa 267 milioane de dolari SUA, astfel încât suma totală acordată în cadrul programului va constitui circa 815 milioane de dolari SUA. Republica Moldova urma să primească 3,2 milioane de dolari pentru gestionarea crizei refugiaților, oferit cu titlu de donație de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, iar pe 4 mai, președintele Consiliului European, care se afla într-o vizită la Chișinău, anunță că Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova 15 milioane de euro pentru gestionarea fenomenului migrației.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata