Igor Grosu a anunțat că majoritatea parlamentară nu va vota pentru neutralitatea permanentă, proiect înregistrat de BCS

0

PAS nu va susține proiectul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor cu privire la neutralitatea permanentă. Anunțul a fost făcut de președintele Parlamentului, Igor Grosu. În opinia speakerului, să vii cu o asemenea inițiativă este ”o ipocrizie”.
„Atât timp cât avem în Constituție stipulată neutralitatea, atât timp cât noi avem forțe militare ale Federației Ruse care nu au plecat așa cum au fost luate angajamentele anterioare la Istanbul, a vorbi despre un proiect care nu știu ce ar prevedea suplimentar este cel puțin ipocrizie. De aceea o tratăm mai mult ca o încercare de a ieși în evidență. Evident că noi nu o să susținem acest fel de inițiative”, a declarat Grosu în cadrul unei emisiuni.
BCS a înregistrat în Parlament proiectul de Lege cu privirea la neutralitatea permanentă a Republicii Moldova. Documentul interzice implicarea Republicii Moldova în războaie, cu excepția cazurilor de apărare a integrității teritoriale. Totodată, Republica Moldova nu va participa la uniuni sau alte asociații militare și nu va admite pe teritoriul său amplasarea unor baze militare străine, centre de instruire, de cercetare, laboratoare și alt gen de activități cu destinație militară. Documentul mai prevede că pe teritoriul Republicii Moldova nu pot fi amplasate forțe militare străine, Republica Moldova interzice folosirea propriului teritoriu sau a spațiului aerian pentru acțiuni cu caracter militar îndreptate împotriva altor state. Deputații Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au declarat că sunt dispuși să discute documentul cu toate părțile interesate, pentru a ajunge la un consens național.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata