În Georgia au fost reținute 66 de persoane în urma protestului față de legea despre „agenții străini”

0

Ministerul georgian de Interne a declarat că 66 de persoane au fost reținute pe 7 martie în urma protestului împotriva legii despre „agenții străini”. Motivul invocat – „tulburarea ordinii publice și nerespectarea cerințelor poliției la un miting organizat”.

Potrivit Ministerului de Interne din Georgia, a fost lansată o anchetă în temeiul articolelor 353 și 187 din Codul penal georgian cu privire la incidentele violente care au avut loc la protestul din fața Parlamentului.

Autoritățile din Georgia au mai spus că aproximativ 50 de membri ai personalului Ministerului de Interne au fost răniți în urma acțiunilor protestatarilor, unii dintre ei având nevoie de intervenții chirurgicale fiind internați în unități medicale. De asemenea, în timpul protestului au fost răniți și cetățeni.

Pe 7 martie, parlamentul georgian a adoptat în primă lectură proiectul de lege privind „agenții străini”. 76 de deputați au votat în favoarea proiectului de lege „privind transparența influenței străine”, în timp ce 13 deputați au votat împotrivă. 

În ziua votului, câteva mii de persoane s-au adunat în fața clădirii parlamentului din centrul capitalei Tbilisi. Poliția din regiune a încercat să-i disperseze pe protestatari, folosind împotriva lor gaze lacrimogene și tunuri cu apă.

Ambasada SUA la Tbilisi a declarat că „este o zi neagră pentru democrația georgiană”.

Ulterior, președinta Georgiei a anunțat că va folosi dreptul de veto pentru a bloca adoptarea legii despre „agenții străini”.

Sursa: diez.md

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata