În Moldova va fi creat un sistem geoinformațional de stat “Geoportalul Infrastructurii Naționale de Date Spațiale”

0

Hotărârea a fost aprobată de Guvern, prin care a fost aprobat conceptul de creare și regulamentul acestui sistem.

Proprietarul și deținătorul acestuia va fi Agenția Relații Funciare și Cadastru. Geoportalul Infrastructurii Naționale de Date Spațiale va fi un portal, care va fi un element-cheie al Infrastructurii Naționale de Date Spațiale și va oferi acces la datele spațiale, va oferi informații despre datele spațiale și serviciile de rețea ale organizațiilor de stat sau ale terților, precum și va asigura posibilitatea de a căuta, vizualiza și descărca date spațiale din diferite surse, geoportale tematice.

Prin intermediul metadatelor publicate pe犀利士 Geoportalul infrastructurii naționale de date spațiale, seturile naționale de date spațiale vor asigura căutarea și vizualizarea seturilor de date spațiale, vor permite organizațiilor publice și părților terțe să își publice propriile metadate și vor include link-uri către diferitele servicii de date spațiale pe care organizațiile le oferă publicului sau părților terțe.

Geoportalul infrastructurii naționale de date spațiale va putea fi utilizat pentru: descoperirea surselor de date spațiale, vizualizarea detaliilor tuturor surselor de date spațiale și accesarea informațiilor, vizualizarea datelor spațiale descoperite prin intermediul serviciilor de rețea, descărcarea datelor spațiale prin intermediul serviciilor de rețea direct de la producător, crearea, descărcarea și gestionarea metadatelor pentru datele spațiale create de organizațiile publice și de terți care produc și stochează date spațiale.

Geoportalul Infrastructurii naționale de date spațiale își propune să promoveze infrastructura națională de date spațiale și să informeze organizațiile publice și părțile terțe cu privire la cele mai relevante știri, orientări și reglementări legate de implementarea infrastructurii naționale de date spațiale.

Geoportalul infrastructurii naționale de date spațiale va fi deschis oricărui utilizator care poate utiliza instrumente de căutare și poate parcurge rezultatele căutării datelor spațiale existente. În bugetul de stat pentru anul 2023, în bugetul Agenției Relații Funciare și Cadastru au fost prevăzute 200 mii lei pentru crearea și dezvoltarea Geoportalului infrastructurii naționale de date spațiale.

Totodată, în prognoza bugetară pe termen mediu (2024-2026) aprobată de Guvern se prevede că pentru aceleași scopuri sunt prevăzute 200 mii lei pentru anii respectivi. // 07.09.2023 – InfoMarket

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata